Sute de oameni veniți din tot județul au poposit pentru câteva ore în localitatea Urecheni pentru a participa la slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Cuvios Ioan Iacob” din cadrul schitului întemeiat de ctitorul Mănăstirii Petru Vodă. După pecetluirea Sfintei Mese și binecuvântarea picturii, clericii au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară amenajat în curtea așezământului.
În cadrul Liturghiei, monahul Rafael Amarandei a fost hirotonit întru ierodiacon pe seama Mănăstirii Petru Vodă, ierodiaconul Iosif Ursu a fost hirotesit arhidiacon, iar egumenul Schitului de la Urecheni, ieromonahul Chesarie Niculiță, a fost ridicat la rangul de protosinghel. Totodată, binefăcătorii așezământului au primit distincții de vrednicie.
După citirea textului evanghelic, Părintele Mitropolit a arătat în cuvântul de învățătură că prin intermediul Bisericii omul poate dobândi mântuirea și poate birui păcatul:
Biserica este locul unde omul se luptă în rugăciune către Dumnezeu pentru sine și pentru alții. Biserica este în același timp locul unde omul încearcă să înțeleagă adevărul că doar devenirea noastră precum pruncii, adică dobândirea nevinovăției lor, sau tinderea spre această inocență, ne transformă pe noi, creștinii, în membrii ai Împărăției Cerurilor. Da, Biserica este locul în care ne luptăm în rugăciune către Dumnezeu. La Sfânta Proscomidiei, în timpul Utreniei, în timpul Dumnezeieștii Liturghii, ne rugăm lui Dumnezeu din altar și dumneavoastră, poporul lui Dumnezeu, răspundeți cu „Doamne miluiește”, sau cu celelalte părți ale dialogului de rugăciune, pentru că simțim că fără de rugăciune suntem precum peștele fără apă, floarea fără soare sau umiditate, sau noi fără de aer.
Inițiativa ridicării unui schit a aparținut sătenilor din Urecheni, care, în anul 1996, au venit în repetate rânduri la Mănăstirea Petru Vodă, unde era stareț vrednicul de pomenire arhimandritul Iustin Pârvu, exprimându-și această dorință. La îndemnul cunoscutului duhovnic, s-au făcut demersurile necesare pentru obținerea binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care în același an a încuviințat săvârșirea slujbei de sfințire a locului pentru începerea noului schit. În anul 2001 a fost ridicat un mic paraclis din lut în care s-au săvârșit primele slujbe bisericești și s-au început lucrările pentru corpul de chilii și trapeza cu bucătărie, destinate viețuitorilor schitului. Sfințirea locului pentru zidirea bisericii mari a avut loc în anul mântuirii 2002, luna martie, ziua a 9-a. Locașul de cult are fundația din beton armat, zidul din cărămidă, iar acoperișul cu bârne din lemn de brad acoperite cu tablă, fiind realizată în stil arhitectural ștefanian. Între anii 2011-2014, au fost executate lucrările la pictura interioară a bisericii, în tehnica a secco și stil iconografic neobizantin de către o echipă de tineri iconari din Cernăuți, sub îndrumarea preotului Ștefan Purice. În paralel, au fost executate multiple lucrări de înfrumusețare la biserica și ansamblul schitului: s-a confecționat catapeteasma și mobilierul bisericesc, locașul de rugăciune a fost înzestrat cu obiecte de cult, au fost realizate trotuarele perimetrale și de acces, precum și un zid împrejmuitor de terasare, placat cu piatră.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Biserica Schitului „Sfântul Ioan Iacob” Urecheni a fost sfințită