Schimb de experiență cu tinerii din ASCOR Brașov și Timișoara

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 21, 2023

Timp de trei zile tinerii din ASCOR Brașov și Timișoara au participat la activități diverse organizate de ASCOR Iași, au vizitat orașul și împrejurimile sale, s-au lăsat antrenați în dialoguri duhovnicești și, nu în ultimul rând, au schimbat impresii, opinii, idealuri despre viitor cu voluntarii filialei din Iași.

Prima zi a început cu închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar pașii s-au îndreptat apoi către două mănăstiri-simbol ale orașului - Frumoasa și Cetățuia.

Schimbul de experiență presupune acceptare și recunoaștere a valorilor, dar și dorință de cunoaștere, de îmbunătățire, întrajutorare, motiv pentru care cea de-a doua zi a început prin rugăciune, cea care ne aduce, indiferent de regiune sau grai, împreună. Un cuvânt-cheie al acestei zile a fost „uniunea”, iar Traseul Unirii gândit de voluntarii ASCOR Iași a oferit șansa oaspeților de a vizita obiective importante ale orașului - Palatul Culturii, Mănăstirea ,,Sfinții Trei Ierarhi”, Piața Unirii, Muzeul Unirii, Biblioteca Central Universitară, Palatul Copiilor și Universitatea de Medicină și Farmacie. Fiecare oprire a adus informații noi, prezentate de ascoreni, cu scopul de a ilustra istoria comună, care rezonează și astăzi în noi.

Seara, Vecernia de la Mănăstirea Bucium și dialogul cu părintele Arhimandrit Nicodim Petre, stareț al Mănăstirii Bucium și îndrumător ASCOR Iași, au încununat ziua. Acesta a vorbit tinerilor despre puterea binelui. De asemenea, la întrebările și frământările tinerilor, părintele a adresat un cuvânt despre misiunea tinerelor generații, despre setea de sens și despre importanța disciplinei, a unui program de lectură în viața tinerilor.

Cea de-a treia zi a început cu participarea la Sfânta Liturghie la Capela studențească a UMF Iași. Mai apoi, tinerii au participat la un atelier în care s-au împărtășit idei și propuneri de colaborare pentru următoarea perioadă.

Cel mai important lucru învățat a fost observarea diversității, a amprentei pe care o lasă fiecare dintre cele trei filiale ASCOR. Cunoștințele acumulate în cele trei zile au fost evaluate printr-un concurs de cultură generală, cuprinzând întrebări despre Traseul Unirii, dar și despre geografia, istoria, literatura și arta României. Activitățile s-au finalizat prin participarea tinerilor la „O seară românească”, unde s-au bucurat de prietenia și ospitalitatea ASCOR Iași.

Călătoria m-a făcut să descopăr un oraș împletit cu vise. Am cunoscut suflete ce mi-au redat puterea de a merge mai departe, confirmându-mi că am alături de cine să lupt. (Florin Coșovanu, voluntar ASCOR Timișoara).

Am avut marea bucurie de a fi invitați la schimbul de experiență organizat de membrii ASCOR Iași, unde credința, cultura și tradițiile încă se păstrează și se îmbină uimitor. (Antonia, ASCOR Brașov).

Astfel de experiențe ne ajută să ne repoziționăm și ne dau un „refresh” care ne ajută să depășim ceea ce ne oferă viața de zi cu zi. Tinerii se pot apropia mai simplu și sincer de Biserică prin alți tineri, Dumnezeu lucrând în mod tainic în inima fiecăruia. Până la următoarea întrevedere  tinerii din ASCOR Iași, Brașov și Timișoara și-au propus să citească cartea propusă de părintele Nicodim Petre: Haos. Lege. Libertate, scrisă Mitropolitul Antonie de Suroj.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri