Doamna Director Aurica Ichim, în deschidere, a prezentat auditoriului importanța păstrării tradițiilor, iar Părintele Arhim. Nicodim Petre, Consilier al Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a subliniat ce înseamnă ajunul sărbătorilor la români din punct de vedere creștin. Totodată, a adus în discuție tâlcul și profunzimea colindelor, adevărate manuale de teologie, menționând că România se remarcă printr-un număr impresionant de colinde, cu precădere în zone precum Maramureș și Bucovina, surse inepuizabile de creații deosebit de valoroase pentru noi toți. Pregătirea sufletească necesară prin post, rugăciune și spovedanie ne ajută să pătrundem treptat în tainele colindului și să ne primenim inimile pentru Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, o promisiune frumoasă, o invitație a oamenilor la bucurie.
Doamna etnograf Angela Olaru, prin prelegerea captivantă, a transpus participanții în vremea satului de odinioară. În satul tradițional românesc, sacrul s-a împletit în mod excepțional cu profanul. Românii, mai mult ca alte popoare și-au structurat întreaga existență în jurul sărbătorilor din calendarul creștin ortodox. În satul tradițional există „un duh al sărbătorii”, un freamăt cu totul special: prin postire, prin rugăciune mai intensă, prin dorința de a fi mai buni cu cei din jur. În mitologia satului românesc există o serie de coordonate care defineau perioada sărbătorilor: cerurile sunt deschise în această perioadă, iar lumina soarelui este mai difuză (de unde se naște frica ancestrală a omului de la țară că soarele va dispărea). Sărbătorile reunesc membrii familiei: „toți cei plecați din casă se întorc să fie cu căsenii de sărbători și trebuie așteptați cu dragoste, cu focul aprins în vatră, cu căldură și bucate pe masă.” Doamna Angela Olaru a adus în atenție practicile profane, premaritale pe care obișnuiau să le facă fetele necăsătorite, în vederea găsirii alesului: lăsau mărgelele purtate la gât sau un fir de busuioc sub prag, iar după ce trecea părintele, fetele așezau aceste obiecte sub pernă, având convingerea că își vor visa ursitul.
Doamna Daniela Naclad, Președintă a Societății Ortodoxe a Femeilor Române din Iași a adresat auditoriului calde urări în apropierea sărbătorilor, invitând participanții să se bucure de acest timp al colindelor și de toate tainele sărbătorii Nașterii Domnului, privită ca o șansă a mântuirii noastre. Auditoriul a avut bucuria de a primi deja cete de colindători: un grup de fete de la Univ. de Arte „George Enescu” din Iași, copiii de la Colegiul Tehnic Grumăzescu din Iași și un grup de colindători coordonați de Doamna Eugenia Burdea, Președintă a Asociației Comunio au sădit în sufletele tuturor fiorul și bucuria colindului.
Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea expoziției de obiecte tradiționale din colecția personală a Doamnei Angela Olaru și cu degustarea din cele 12 feluri de mâncare, pregătite de o parte dintre membrele Societății Ortodoxe a Femeilor Române. (Daniela Naclad)