Slujba de înhumare a fost oficiată la biserica din incinta cimitirului de un sobor de preoți. La final, părintele Dumitru Boboc, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Un pictor talentat şi credincios - Dan Hatmanu (1926-2018)”, pe care îl redăm în rândurile următoare:
„Am primit cu tristețe vestea trecerii din lumea aceasta a pictorului și graficianului Dan Hatmanu, personalitate de referință a Iașilor din a doua jumătate a veacului al XX-lea și începutul mileniului trei.
Cunoscut și recunoscut în țară și în străinătate prin opera sa artistică, Dan Hatmanu a păstrat mereu în adâncul ființei sale frumusețea peisajelor din ținuturile moldave ale copilăriei, înțelepciunea și auto-ironia în fața schimbărilor vremelnice din lumea noastră trecătoare, speranța și curajul căutărilor existențiale, prin cultivarea cu delicatețe a spiritualității tradiționale românești în dialog cu provocările artei moderne. A prețuit valorile străbune ale credinței ortodoxe și s-a apropiat, prin căutările sale artistice și prin scrierile sale, de universul bisericesc. Ochii săi pătrunzători au surprins în portrete sau în peisaje chipuri stilizate ale unor slujitori bisericești, locașuri de închinare și bucuriile de sărbători de pe chipurile oamenilor.
Trecerea prin veac a profesorului și pictorului Dan Hatmanu va rămâne vie în memoria ucenicilor săi, a prietenilor și a tuturor celor care i-au înțeles și admirat opera artistică și calitățile umane.
Ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul său în lumina Împărăţiei Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
Veşnica lui pomenire!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei îndureraţi,
† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.
Părintele profesor universitar doctor Ion Vicovan, decanul facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a conturat apoi personalitatea maestrului Dan Hatmanu: „Maestrul a fost un om distins. Aceasta se vedea prin toată ființa domniei sale, prin ținuta exterioară, prin modul cum relaționa cu ceilalți, prin întreaga sa atitudine. În al doilea rând, a fost un om de o sensibilitate aparte. Doar o asemenea personalitate putea să lase în urmă o operă atât de importantă, ea exprimând o sensibilitate interioară cu totul specială. În al treilea rând, maestrul Dan Hatmanu a făcut cunoscut Iașul și România în țară și în afară, dându-le un plus valoare, ceea ce este foarte important și care relevă și de ce în această zi vorbim de o mare pierdere”.
La înmormântarea artistului Dan Hatmanu au participat numeroase personalități, rude, dar și prieteni ai maestrului. După slujba de prohodire, în onoruri militare, trupul artistului Dan Hatmanu a fost așezat într-un loc de cinste din Cimitirul Eternitatea.
Dan Hatmanu a trecut la cele veșnice la vârsta de 92 de ani, pe data de 27 decembrie 2018, în a treia zi de Crăciun. A fost una dintre marile figuri ale artei vizuale românești, recunoscut și apreciat inclusiv în afara țării. Hatmanu lasă o moștenire impresionantă, de o valoare inestimabilă, inclusiv Primăriei Municipiului Iasi, prin creațiile care-i reprezintă pe unii din foștii edili ai urbei, precum și numeroase opere de artă.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Dan Hatmanu a primit diplome de excelență și diverse premii din partea unor instituții de învățământ și de cultură din țară și străinătate, primării: Premiul Internațional Colosseum din partea Centro d’Arte e Cultură Nuova Figurazione - Roma (1965), Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1976), Premiul Criticii acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România (1985); în 1994, este ales membru al Academiei de Științe, Arte și Litere din Paris, în anul 2000 i se conferă Ordinul Național „Pentru merit” în grad de Cavaler, iar în 2007 este ales membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România. În 2006, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa. A fost ambasador al județului Iași, precum și cetățean de onoare al orașului Iași și a localității natale Scobinți.