La inaugurarea Mausoleului Eroilor din Iași au luat parte autoritățile locale și județene, reprezentanți ai Armatei și veteranii de război care au luptat pentru libertatea și demnitatea țării noastre. Evenimentul a început cu Slujba Parastasului pentru eroii neamului, oficiată de IPS Mitropolit Teofan, și a continuat cu alocuțiunile rostite de oficialități. Tot cu acest prilej, Corul Marii Uniri de la Ateneul Național din Iași și elevii Școlii „Ion Simionescu” din Iași au susținut un program artistic dedicat ostașilor căzuți la datorie.
După săvârșirea slujbei de pomenire, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare celor prezenți la inaugurare: „Au gândit cei din anii ’20 - ’30 ai secolului trecut, ca pe acest deal, nu departe de Mănăstirea Galata, cu privirea aruncată asupra orașului, să se înalțe acest monument, aceste sute de cruci. Crucea este Hristos Dumnezeu adevărat și om adevărat, Crucea este eroul, om pământean, devenit om ceresc – răstignire proprie și învierea neamului. Dumnezeu să binecuvinteze în Împărăția Sa pe toți cei care odihnesc aici întru nădejdea învierii. Dumnezeu să-i răsplătească și pe cei care acum, după trecerea anilor, au redat acest spațiu în conformitate cu ceea ce se cuvine a arăta în cinstea celor care odihnesc aici și odihnesc pretutindeni – Primăria orașului Iași, Ministerul Culturii, alte entități și oameni de bine, care văzând starea în care se afla acest loc, au găsit calea adecvată pentru ca acest loc să devină, și nădăjduim să rămână așa, un loc frumos, adânc și cu semnificație pentru oraș, pentru Moldova, în care oamenii să vină, și privind la osemintele așezate în criptă, precum criptele călugărilor din mănăstirile de altădată, să-și aducă aminte că a fost un război, au murit sute de mii de oameni, o întreagă țară s-a jertfit pentru ca România să fie întreagă în perioada interbelică, ciuntită acum, dar nădăjduim că o să fie reîntregită când va fi voia lui Dumnezeu și strădania oamenilor. Dumnezeu să-i odihnească pe toți eroii neamului!”.
La final, autoritățile și reprezentanții instituțiilor publice din Iași au depus coroane de flori în osuarul monumentului.
600 de cruci pentru eroi, la Mausoleul din Galata
Conform informațiilor publicate pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iași, lucrările de reabilitare au început pe 1 iunie 2020.
Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial se afla într-o stare avansată de degradare. Reabilitarea acestuia a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 334/2018, iar proiectul a fost inclus în Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași și a beneficiat de o finanțare de 2.000.000 lei de la Ministerul Culturii în cadrul programului național Centenar, diferența fiind suportată de la bugetul local.
Prin acest proiect, Primăria Municipiului Iași și-a propus punerea în valoare a monumentului în cadrul construit existent, restaurarea și punerea în siguranță conform legislației în vigoare, integrarea în circuitul turistic și religios prin comemorarea eroilor din Primul Război Mondial. Proiectul a inclus și amenajarea incintei prin recuperarea, refacerea și amplasarea a șase cruci mari și a celor 600 de cruci mici existente la data inaugurării, precum și realizarea de locuri de parcare, a unor alei pietonale, refacerea spațiilor verzi și montarea de mobilier urban.
Monumentul Eroilor din Galata a fost ridicat în cinstea celor căzuți la datorie în Războiul de Întregire a Neamului Românesc. În anul 1928 Mitropolitul Pimen Georgescu, generalul Iacob Zadik, vicepreședintele Societății „Cultul Eroilor”, și primarul Iașului, Osvald Racoviță, au ales locul pe care urma să se construiască mausoleul, anume dealul Galata, unde se afla Centrul Corpului 1 Armată.
Mausoleul a fost proiectat de Henri Coandă, fost elev al Liceului Militar din Iași
Monumentul, proiectat de inginerul Henri Coandă, a fost construit în perioada 1929 - 1930 și este format dintr-un osuar deasupra căruia se înalță un obelisc pe trei niveluri dispuse în retragere. Mausoleul adăpostește osemintele a 6.000 de eroi, care au fost aduse din 15 sate aflate în vecinătatea Iașului în care fuseseră încartiruite pentru refacere unitățile Corpului 1 Armată comandat de Generalul Nicolae Petală.
Interiorul obeliscului a fost pictat de Ioan Bălău și restaurat în anul 1997 de Iulian Albu și Ciprian Stratulat. La 30 noiembrie 1999 monumentul a fost resfințit.