Miercuri, când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din centrul municipiului Iași şi-a serbat hramul. Credincioşi din zona centrală a orașului au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pasajelor scripturistice rânduite în această zi, Preasfinția Sa a subliniat în cuvântul său faptul că Sfântul Nicolae a fost atent la orice nevoie și neputință:
Sfântul Ierarh Nicolae nu rămâne doar bătrânul cel milostiv pe care îl cinstim pregătindu-ne ghetuțele, nădăjduind, asemenea fetelor, că ne va da și nouă nu numai cele de folos, dar chiar și împlinirea dorințelor noastre. Sfântul Ierarh Nicolae rămâne cel care, asemenea Domnului, a fost atent la orice nevoie și neputință dar, în același timp și ferm, atunci când fusese vorba de paza dreptei credințe, de buna rânduială, de fermitate atunci când este vorba de încrâncenare, de împotrivire, de nepăsare în cele pe care omul trebuie să vegheze. De aceea, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, iubiți credincioși, mulțumim în Liturghie pentru darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut, de a ne pune înainte ierarhi și oameni care, prin Duhul Sfânt, au devenit mângâietori, organizatori și dătători de bună urmare, de modele pentru viața noastră.
Sfântul Nicolae, cel îndrăgit de copii
Sfântul Nicolae, ierarh al localității Mira, este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii creștine. S-a născut în jurul anului 280 în Patara Lichiei și a trecut la Domnul în anul 345. Sfântul Nicolae este cunoscut astăzi drept ocrotitorul copiilor și tinerilor, dar și al celor acuzați pe nedrept, al marinarilor, al călătorilor. Potrivit unei tradiții frumoase, cei mici își pregătesc din ajun ghetele pentru a primi de la „Moș Nicolae” dulciuri și jucării, dovedind astfel că au fost cuminți tot anul. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae se află astăzi în sudul Italiei, la Bari.
Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași este construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în perioada 1491-1492 și refăcută în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy. Fiind situată în imediata vecinătate a vechii Curți domnești și pentru faptul ca aici au fost unși aproape toți domnii Moldovei, de la Despot Vodă până la Grigore Alexandru Ghica, bisericii i s-a spus „Sfântul Nicolae Domnesc”. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câțiva ani (1677-1682), sfântul lăcaș a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană.