PS Nichifor, la Mănăstirea nemțeană „Înălțarea Sfintei Cruci”: „Scopul postului este slăbirea legăturii inimii noastre cu cele ale pământului”

Arhiepiscopia Iașilor Martie 28, 2022

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost încununatată de prezența în mijlocul pelerinilor, a Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhul a subliniat, în cuvântul de folos, importanța Sfintei Cruci în viața creștinilor, ca mijloc de înțelegere a Tainei Învierii:

„Suntem în perioada postului Sfintelor Paști. Scopul acestei perioade este de a slăbi legătura inimii noastre cu cele ale pământului, pentru a rodi cele cerești, de a cunoaște mai adânc pe Domnul Hristos. Duminica Sfintei Cruci ne este pusă înainte pentru a ne arăta cum să-l cunoaștem pe Domnul, cum să înțelegem taina Învierii și să ne împărtășim și noi de ea. Cum altfel, decât așa cum Însuși Domnul a făcut-o, mărturisind până la capăt semnul dragostei și al smereniei, prin luarea Crucii, prin răstignire și învățându-ne și pe noi, că orice răstignire ce ne va fi pusă înainte, fie durere, fie boală, în toate Dumnezeu pune un rost. Dumnezeu pune o trecere, nu spre moarte, ci spre Înviere.”

La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare au au mai slujit: Părintele Arhimandrit Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați și exarhul mănăstirilor din Zona Neamț; părintele Arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă; părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin; părintele protosinghel Siluan Antoci, starețul Mănăstirii Sfânta Cruce; părintele Marian Gabriel Radu, parohia Fulgeriș, Protopopiatul Sascut, județul Bacău și părintele Silviu Bozariu, preot slujitor al mănăstirii Sfânta Cruce. În cuvântul său de la finalul Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Siluan Antoci, starețul Mănăstirii, a punctat rolul Sfintei Cruci în viața creștinilor și, în mod special, pentru obștea Mănăstirii. Totodată, sărbătoarea a marcat și 7 ani de când părintele Siluan Antoci a fost numit stareț al mănăstirii, motiv pentru care a mulțumit Preasfinției Sale pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului.

***

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” este situată în inima codrilor din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte. iatra de temelie a acestui aşezământ monahal a fost pusă în anul 1992, la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru. Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor căzuţi în pădurile din apropiere, în curtea Mănăstirii „Sfânta Cruce” a mai fost construit şi un monument cu două tunuri. Iniţial, aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. În anul 2007, schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire, iar stareţ a fost ales părintele Efrem Ciobanu. După retragerea părintelui Efrem, la mănăstirea de metanie Cetățuia stareț este, din 26 decembrie 2015, protosinghelul Siluan Antoci. (Pr. Silviu-Ioan Bozariu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri