PS Nichifor Botoșăneanul, la hramul Parohiei Ivaneș: „Sfântul Ilie înțelege lucrarea lui Dumnezeu în istorie”

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 20, 2023   Autor: Flavius Popa

Nemțenii din Cheile Bicazului l-au cinstit în această dimineață pe ocrotitorul spiritual al Parohiei Ivaneș: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată începând cu ora 9.30, de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Evanghelismos” din Piatra Neamț, dirijat de citețul Ciprian Ceai.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul le-a transmis credincioșilor prin intermediul cuvântului de învățătură că Prorocul Ilie, precum mulți alți profeți ai Vechiului Testament, a avut o experiență deosebită prin întâlnirea cu Dumnezeu:

Sfântul Ilie ne-a fost lăsat peste mii și mii de ani ca semn al lucrării lui Dumnezeu, într-un suflet care rămâne statornic în credință, într-un suflet care înțelege lucrarea lui Dumnezeu în istorie și crede până la capăt. Mărturisim în Crez despre Duhul Sfânt care a grăit prin proroci. Prorocul nu grăiește de la sine, nu este doar un cuvânt înțelept sau vreo filosofie de viață pe care să o transmită în urma unei experiențe a lui, ci este inspirația Duhului Sfânt, este experiența întâlnirii prorocului cu Dumnezeul cel viu, o experiență nemincinoasă pe care o mărturisește. Ce ne minunează cel mai mult, precum am auzit în Evanghelie, că tocmai prorocii luminați de Dumnezeu nu au fost bine primiți și cuvântul lor nu a fost pus la inimă de cei apropiați lor, cunoscând împotrivire. Cuvântul lui Dumnezeu nu este un cuvânt care caută să-i placă omului, dar e cuvânt pe care dacă omul îl ascultă se transformă, iar el ajunge mai aproape de Dumnezeu, precum prorocii înșiși au fost aleși, nu pentru că au fost mai înalți sau mai scunzi, mai frumoși sau mai puțin frumoși, ci pentru că au dovedit o atenție și o credință adevărată. Pentru aceea îl prăznuim astăzi pe Sfântul Ilie.

La finalul slujbei, părintele paroh Constantin Poloșan, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”, mulțumind în același timp tuturor celor care au sprijinit lucrarea Bisericii din Ivaneș de-a lungul timpului. Totodată, colaboratorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie. După momentul festiv de la sfârșit, clericii au oficiat slujba de binecuvântare a capelei mortuare, ridicată între anii 2019-2023, cu dorința de a completa ansamblul parohial.

Statornic în credință, inspirat de Duhul Sfânt

De loc din cetatea Tesva, dincolo de Iordan, Sfântul Proroc Ilie a trăit în vremea regelui Ahab, cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. Regele îşi luase de soţie o feniciană, Izabela din Sidon, închinătoare la Baal, unul din zeii principali ai fenicienilor. Părăsind Ahab credinţa iudeilor şi devenind închinător la idoli, acesta a început să-i prigonească pe apărătorii dreptei credinţe. Atunci, ridicându-se Sfântul Ilie, a venit la curtea regelui şi l-a mustrat pentru rătăcirea lui, prevestindu-i că se va abate asupra ţării o foamete mare. Pentru rătăcirea poporului şi a regelui, Sfântul Ilie, având multă râvnă, s-a rugat ca Dumnezeu să nu mai dea ploaie pe pământ. „Viu este Domnul: nu va fi ploaie pe pământ decât prin gura mea”, a zis Sfântul Ilie, şi aşa, cerul s-a închis timp de trei ani şi şase luni. După această perioadă, Sfântul Ilie s-a reîntors la Ahab şi cu jertfa adusă pe muntele Carmel, jertfă asupra căreia Dumnezeu a trimis foc din cer, Prorocul a dovedit că străvechea credinţă pe care el o apăra era credinţa cea adevărată. Prorocul Ilie a mai făcut şi alte minuni: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a despărţit apa Iordanului şi a vorbit cu Dumnezeu pe Horeb. Prin voia Domnului, Sfântul Ilie a fost ridicat cu trupul la cer, netrecând prin moarte. El va reveni pe pământ la sfârşitul veacurilor. Viaţa şi minunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul sunt menţionate în Sfânta Scriptură, în Vechiul Testament, în cartea 3 Regi, capitolele 17, 18 şi 19.

Vă invităm să accesați și:

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Întâlnirea cu Dumnezeu înseamnă intrarea în veșnicie”

(Video) Biserica din Ivaneș, în haine de sărbătoare, cu prilejul hramului

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri