PS Antonie de Bălți la hramul ctitoriei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Hârlău

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 30, 2019

Anul mântuirii 2019 reprezintă pentru ctitoria din Hârlău a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare o nouă și frumoasă filă de istorie eclezială. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, la biserica Curților Domnești a poposit și a slujit Sfânta Liturghie PS Antonie de Bălți. Din filele de cronică ale sfântului locaș rezultă că această Sfântă Liturghie arhierească este prima săvârșită în zilele Sfintei Învieri, odată cu cinstirea Sf. M. Mc. Gheorghe – Purtătorul de biruință.

Hramul bisericii a început în ziua Sfintei învieri, cu Vecernia („Învierea a II-a”) la care au participat un număr de 9 preoți slujitori și credincioși ai parohiei și orașului Hârlău.

Ziua hramului (stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru 29 aprilie 2019) a început sub un răsărit frumos de soare și într-o atmosferă de liniște și pace deosebită.

PS Antonie de Bălți a sosit în Hârlău însoțit de Părintele diacon Anton Mihai, Părintele Arhimandrit Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba și Ieromonahul Iosif din cadrul obștii monahale; mănăstirea găzduindu-l pe Preasfinția Sa peste noapte. A fost întâmpinat - în sunetul clopotelor ctitoriei și al cântărilor specifice interpretate de elevii Seminarului „Sf. Ier. Vasile” din Iași -  de Părintele Protoiereu Victor Pîslariu, de Dl. Gheorghiță Curcă, Primarul orașului Hârlău, de preotul paroh, epitropul parohiei și mulți din credincioși doritori și purtători de Lumină.  

Pentru PS Antonie a fost prima dată când a slujit într-o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Sfânta Liturghie arhierească s-a desfășurat într-o frumoasă atmosferă pascală, în care bucuria și liniștea și-au găsit loc în sufletelor tuturor celor prezenți. Majoritatea credincioșilor s-au pregătit și s-au împărtășit, împreună cu pruncii și copii lor, în cadrul Sfintei Liturghii, cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos, Biruitorul morții și Izvorul vieții celei veșnice.

Preasfinția Sa, vizibil emoționat pentru slujirea într-o ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare,  a pus la sufletul celor prezenți, la finalul slujbei, cuvânt adânc și temeinic de zidire sufletească și de trăire românească, despre semnificația Sfintei Sărbători, a vieții Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și a Sfântului și Marelui Ștefan al Moldovei, față de care exprimă multă evlavie și cinstire. Totodată și-a exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pentru slujirea de la Hârlău. Credincioșii au putut lua act și de viața reală a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române din Eparhia de Bălți, din zona de nord a Moldovei de dincolo de Prut, cu greutățile, neajunsurile și neîmplinirile sufletului lor de români și frați. La finalul cuvântului de învățătură PS Antonie a îndemnat pe toți cei prezenți la împreună rugăciune pentru unitatea deplină de neam, oferind pentru ctitoria Slăvitului Voievod Ștefan cel Mare din Hârlău o frumoasă și prețioasă candelă, a cărei flacără să fie mereu aprinsă în rugăciune pentru idealul unității întregului neam românesc.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Victor Pîslariu al Protopopiatului Hârlău a adresat cuvânt de mulțumire pentru binecuvântări și rugăciune PS Părinte Antonie de Bălți.

A urmat un scurt istoric despre Curtea domnească a Mușatinilor din Hârlău, îndeosebi despre biserică, rostit de preotul paroh, mulțumind lui Dumnezeu, Ocrotitorului bisericii, Ctitorului, ierarhului prezent și participanților. În semn de aleasă prețuite, PS Antonie a primit din partea parohiei din Hârlău un veșmânt arhieresc cu modele tradiționale românești și icoana Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință – Ocrotitorul Moldovei.

În numele comunității orașului Hârlău, a mulțumit pentru ziua binecuvântată, Domnul Primar Ec. Gheorghiță Curcă. Unul dintre credincioși a întrebat despre situația catedralei din Bălți construită de Mitropolitul Visarion Puiu, iar PS Antonie a arătat situația actuală a acelei ctitorii, în care românii din Bălți, care trăiesc românește, nu se pot ruga.

Pentru ziua binecuvântată, plină de bucurie și lumină, exprimăm vie recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

Hristos a înviat!

 

(Pr. Dumitru Tincu)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri