Duminică seara, la Sala „Rossini” din cadrul Ansamblului Palas Iași a avut loc festivitatea de închidere a proiectului „Tabăra din pridvorul satului” din acest an. În cadrul evenimentului, voluntarii și coordonatorii au fost premiați pentru activitatea depusă în slujba tinerilor din mediul rural iar cei prezenți au vizionat rezultatele pe care acest proiect le-a acumulat în 2019.
Părintele Mitropolit Teofan, prezent la festivitate, a adresat voluntarilor și echipei de organizare un scurt cuvânt: „Văzându-vă pe voi, îmi dau seama că sunt elemente de lumină în țară care rezistă întregului val de pesimism și voi faceți parte din această grupă selectă care nu se lasă, care are capacitatea de-a vedea lucrurile frumoase, de-a vedea partea plină a paharului, grupă care nu deznădăjduiește prea ușor, căci și în viața voastră și probabil în exercitarea acestei slujiri de voluntar, de coordonator, de preot implicat în proiect, v-ați lovit de anumite lucruri, de anumite obstacole, de anumite preconcepții și ați reușit să le depășiți. Dorința mea îndreptată către Dumnezeu pentru voi este aceea să nu vă lăsați doborâți de toate aceste lucruri pe care le vedeți, pe care le auziți. În contextul a tot ceea ce ni se spune că domină țara, prin ceea ce ați împlinit în «Tabăra din pridvorul satului», arătați că încă există spații unde lucrurile pot fi făcute bine, că există încă foarte multe energii prin care, adunate una lângă alta, în legătură cu Dumnezeu și cu ceilalți, lucrurile pot fi mișcate”.
„În această seară încheiem un capitol numit «Taberele din pridvorul satului», un capitol care a început în luna iunie 2019, în cadrul Departamentului Misiune pentru Tineret. Prima filă s-a scris încă de la începutul anului, în luna ianuarie, când echipa departamentului a început să se pregătească pentru aceste tabere, de la o selecție și o pregătire a voluntarilor, până la scrierea de proiecte și identificarea partenerilor și a preoților care au găzduit în acest an 67 de tabere. Acest proiect sărbătorește curajul și îndrăzneala unui număr de 220 de voluntari, a 67 de preoți, și a peste 5.800 de copii care ne-au fost alături în această vară. Au fost momente de bucurie, de entuziasm, momente grele și frumoase. A fost un timp binecuvântat de Dumnezeu în care doar cu ajutorul Lui am reușit ceea ce ne-am propus. Este puțin pentru că Arhiepiscopia Iașilor are 1.200 de parohii, iar noi am ajuns doar la 5,5% dintre ele, iar dacă ne ajută Dumnezeu, anul viitor ne propunem să facem mai mult”, a declarat Gabriela Pipirig, coordonatoare a Departamentului Misiune pentru Tineret.
„Acest eveniment este singurul moment din an când familia taberelor se întâlnește, iar actorii principali ai proiectului sunt față în față. Anul acesta ne-am bucurat și de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care ne-a rostit un cuvânt și a încurajat preoții să organizeze tabere în parohiile lor. Întâlnirea a fost o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în vara anului 2019, au existat mărturii, au fost retrăiri de sentimente, discursuri care au arătat nevoia implementării acestor tabere în eparhia noastră, deoarece copiii și tinerii au nevoie de ele”, a mărturisit părintele Mihail Siminciuc, coordonator proiect tabere.
„Tabăra din pridvorul satului” este un proiect organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și își propune să formeze o generație de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos. Ca obiective, programul dorește să promoveze educația nonformală în mediul rural, să stimuleze tinerii pentru a se implica activ în comunitățile rurale din care fac parte, să dezvolte capacități de comunicare, relaționare și lucru în echipă cu tinerii din comunitățile partenere, să deschidă orizontul cultural-educativ, încurajând lectura în rândul tinerilor, și să combată marginalizarea tinerilor din mediul rural. Proiectul își propune ca până în anul viitor 20.000 de copii și tineri să beneficieze de o vacanță activă și educativă.