Proiect pentru comunitate în Piatra Neamț: ROD - spațiu creativ și de învățare

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 27, 2019

ROD este un proiect inițiat și susținut de Protopopiatul Piatra Neamț și va fi beneficia de un spațiu care îi va încuraja pe oameni să se descopere unii pe alții, să învețe unii de la alții și să cultive creativitatea și implicarea creativă. Clădirea în care se va desfăşura activitatea ROD a fost sediul dezafectat al unei centrale pentru blocuri, care nu mai avea nici o utilitate în comunitate și care a căpătat astfel un sens. S-a lucrat mai bine de un an la reabilitare și la crearea conceptului, iar momentan este finalizată doar o jumătate din clădire, urmând ca anul viitor să fie gata în întregime. Cele două săli care își vor deschide ușile în luna decembrie a.c. sunt primitoare și special amenajate pentru lucrul împreună.

„În perioada 1-4 decembrie, la ROD - spațiu creativ și de învățare se vor desfășura activități destinate tuturor celor care își doresc să ne cunoască. Pe 1 decembrie, de Ziua Națională, în intervalul orar 12:00-19:00, ne vom primi vizitatorii ca într-o sufragerie familială. Vom povesti despre ROD, la un ceai cald, vom avea cântece la fluier, un război de țesut pentru toată lumea sau o expoziție de fotografie din lumea satului semnată de Sorin Onișor. Pentru următoarele trei zile am pregătit un atelier de teatru pentru copii cu povești românești, o șezătoare cu povești vechi și noi, dar și o proiecție de film. Acest eveniment de lansare este dedicat satului românesc”, a declarat Ana-Maria Țoc, manager ROD.

"Ne vom învăța din nou cu răbdarea"

Conform echipei de implementare, direcțiile pe care ROD - spațiu creativ și de învățare își va fundamenta activitatea sunt practicarea creativității, stimularea gândirii creative, învățarea reciprocă și colaborarea:

- Practicarea creativității prin aducerea meșteșugurilor din trecut în centrul învățării. Redescoperirea potențialului pierdut al experiențelor de tipul: urzit, țesut, scobit în lemn sau modelat în lut, scris de mână, fotografiat sau pictat, ca modalitate și oportunitate de a experimenta, de a eșua și a reuși;
- Stimularea gândirii creative prin activități de tipul: găsirea de soluții creative pentru probleme sau provocări (personale/profesionale/de comunitate);
- Învățarea permanentă și reciprocă încurajează colaborarea, împărtășirea de experiențe, de idei, pentru că cele mai bune lucruri sunt cele făcute împreună.

„Decembrie va fi luna de start ROD, pentru care ne pregătim intens. Pregătirea este și ea foarte prielnică aducerii oamenilor împreună; avem voluntari care dedică timp și energie pentru toate pregătirile și retușurile. Spațiul acesta, care s-a transformat dintr-o clădire în paragină în una foarte frumoasă, este o inițiativă necesară și binevenită la care s-a lucrat foarte mult, ambițios și susținut. Părintele protopop Valentin Tofan, alături de echipa Protopopiatului Piatra Neamț, a crezut în potențialul întregului proiect, iar asta a ajutat enorm la continuarea și aproape finalizarea lucrărilor, pentru că, dincolo de pragmatismul provocării - o clădire care se transformă - este foarte important să crezi că ea poate fi de folos. Ce vom face, pe scurt, la ROD? Vom lua o pauză de la agitația zilnică și ne vom învăța din nou cu răbdarea. Vrem să găsim determinarea pentru a ne face timp să practicăm meșteșugul odihnitor al bunicilor noștri, dar și pe cel pe care-l practică cei mai tineri, căruia i se spune craft. Vom învăța să găsim soluții creative la probleme, personale sau de comunitate și ne vom concentra pe învățarea reciprocă. A învăța unii de la alții și a colabora unii cu alții este unul dintre fundamentelel ROD, care va deveni un spațiu de întâlnire al oamenilor și al ideilor. Îi încurajăm pe toți, indiferent de vârstă sau de ocupație, să se bucure de ce vor găsi la noi, dar și să fie dispuși să ofere din ceea ce au: idei, proiecte, informații, întâmplări, sfaturi, recomandări, amintiri, resurse, abilități și aptitudini. Ajung și la partea mea preferată: de ce ne numim ROD? Pentru că noi, oamenii, suntem născuți să rodim. Trebuie doar să vrem și să căutăm mediul care ne încurajează”, a mai adaugat Ana-Maria Țoc.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri