Sâmbătă, 10 iunie 2017, 150 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, din Protopopiatul Piatra Neamț, alături de o echipă de 10 moderatori din Iași, au participat la o nouă întâlnire cu și despre tineri. Această întâlnire a fost numită generic ITO 4 și este ultima etapă de pregătire a tinerilor din Arhiepiscopie pentru e evenimentul din toamnă, ITO Iași 2017.
La Sfânta Liturghie cu care s-a început ziua, au fost alături de părintele Protopop Valentin Tofan și 8 părinți slujitori. Tinerii din protopopiatul Piatra Neamț au asigurat cântarea la strană. Conferința susținută de părintele Nicodim Petre, consilier al Sectorului de Misiune cu tema, ”Suntem cu adevărat liberi? Exerciții pentru libertate”, a adus răspunsuri la întrebări „puse și nepuse”.
Părintele a subliniat faptul că libertatea noastră are nevoie să fie educată. Poruncile și Legea primite de la Dumnezeu nu intră în contradicție cu libertatea noastră. Cuvântul lui Dumnezeu și Legea nu ne sunt propuse pentru a ne îngrădi, ci dimpotrivă, pentru a ne păzi de capcanele vieții și a ne menține liberi. S-a mai amintit și de faptul că noi oamenii suntem constrânși în viață de diferite circumstanțe exterioare nouă, dar spiritual, libertatea noastră este îngrădită de necunoaștere și de frică. Patimile, necunoașterea și frica ne țin departe de Dumnezeu, suprema noastră libertate. Omul limitat de cele spuse mai sus este ușor de manipulat și nu poate lua atitudine atunci când este nevoie.
După conferință au urmat două sesiuni de lucru pe echipe, în cadrul cărora tinerii s-au cunoscut, împrietenit și au putut vorbi despre căutările lor.
Cei mai mulți dintre tineri au subliniat faptul că exprimarea liberă este pentru ei cea mai mare dovadă de libertate. Fiecare dintre noi are dreptul de a-și spune ideile, de a avea parte de experiențe formatoare, și chiar de a greși încercând să facă un lucru bun, pentru a trage învățături. Cineva spunea curajos că: „prin pocăință avem nădejdea că Dumnezeu ne va ierta relele pe care le-am făcut dar rămâne neiertat binele pe care nu l-am făcut.”
Libertatea este până la urmă o stare interioară pe care o trăiește fiecare la măsura lui. Libertate este și să poți iubi florile, și să poți să-ți ajuți părinții atunci când au nevoie, și să poți să nu minți… Libertatea este și rezultat al efortului propriu. Ea se cultivă și se dobândește prin credință, curaj, lectură și prin trăirea unui timp de calitate.
La finalul zilei tinerii din ATOR Piatra Neamț au prezentat un program artistic, după care participanții au vizionat un filmuleț cu fotografii din cadrul evenimentului.
Nădăjduim ca toate aceste întâlniri ce vor culmina cu evenimentul de la Iași din 1 – 4 septembrie 2017, să deschidă noi orizonturi de gândire pentru generația tânără dar și în ce privește curajul de a investi în tineri, de a li se acorda timp și atenție pentru a-i feri de duhul lumii și a-i invita spre Biserică.