Mii de credincioși care au sosit la Iași în această perioadă de sărbătoare și care așteaptă la rând să se închine la baldachinul unde Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost așezată alături de Sfântul Paisie Velicicovschi, precum și numeroși ieșeni care au venit să participe la slujba de duminică, s-au unit în rugăciune la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic „Chivotul”, precum și de Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane.
Părintele Episcop-vicar, Nichifor Botoșăneanul, în cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie a evidențiat necesitatea de a ne schimba viața și a ne pregăti pentru viața cea veșnică, străduindu-ne să punem la inima noastră cuvântul lui Dumnezeu și împlinindu-l:
Orice atingere a lui Dumnezeu înseamnă viață. De aceea ne atingem de moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfinților, iubiți credincioși. Pentru că sufletul lor, care a lucrat cu credință cele ale lui Dumnezeu, într-atât s-au unit cu Dumnezeu, încât ni se împărtășește – prin atingerea de moaștele lor – Harul lui Dumnezeu. Întâlnirea cu Dumnezeu înseamnă viață, înseamnă vindecare, înseamnă sens și rost în viața noastră. Domnul s-a atins atunci de sicriul celui mort și l-a înviat. Noi ne atingem de sicriile moaștelor ca să înviem sufletele noastre din mormântul necredinței, din preamulta legătura noastră cu lumea aceasta. (...)
Cei ce au fost înviați s-au întâlnit desăvârșit cu Domnul prin intermediul minunii. Nu au mai trăit la fel, pentru că au cunoscut puterea lui Dumnezeu și au cunoscut realitatea vieții veșnice. Viața lor și minunea pe care au trăit-o ne-a fost pusă înainte pentru ca și noi să nu mai trăim la fel. Să înțelegem că plinătatea vieții abia ne așteaptă, și este mult mai mult decât tot ceea ce râvnim și tot ceea ce ne acaparează în grijile și în spaimele noastre din această viață. Oricât de paradoxal ar părea, în nedreptățile și crizele din această viață Dumnezeu lucrează mântuirea omului și se descoperă omului. Dumnezeu lucrează în istorie până la sfârșitul ei și în orice clipă a acestui timp istoric, în care omul își va îndrepta inima spre Dumnezeu va putea să-L cunoască, va putea să se împărtășească de Dumnezeu. De aceea, în fața morții, noi purtăm mărturia pe care o rostim la Crez, și anume: aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Această așteptare, iubiți credincioși, nu înseamnă doar credința că va fi învierea morților, nu doar credem că vom învia, ci înseamnă o pregătire. Nu-i o așteptare pasivă, ci o așteptare care presupune o pregătire pentru acest eveniment. Dacă aștept praznicul Sfintei Parascheva ca preot, nu aștept să vină ziua de 14 octombrie, ci pregătesc slujba, pregătesc rânduiala, pregătesc sfintele moaște, pregătesc masa pentru pelerini. Aștept Împărăția Cerurilor și viața veacului ce va să vină înseamnă o pregătire pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, pentru a ne bucura de Dumnezeu, pentru a trăi viața pe care Dumnezeu ne-a pus-o cu rost și potrivit cuvântului Său cel dătător de viață. De aceea, atunci când o femeie din popor o fericește pe Maica Domnului spunând: „Fericit este pântece care Te-a purtat și sânii la care ai supt”, Domnul adaugă: „Așa este, dar fericiți sunt toți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el.” Această fericire o căutați, iubiți credincioși, venind la Iași ca să vă închinați la Sfintele Moaște. Această fericire să ne-o dăruiască Dumnezeu, de a pune cuvântul lui Dumnezeu la inima noastră, de a-L căuta cu dragoste și stăruință și de a ne împărtăși de învierea pe care Domnul o dăruiește celor ce cred în El.
În cadrul slujbei, PS Nichifor Botoșăneanul l-a hirotesit întru duhovnic pe preotul Alexandru Stan, iar la final, Arhimandritul Dosoftei Șcheul a mulțumit credincioșilor și pelerinilor pentru prezența la Sfânta Liturghie și și-a exprimat nădejdea ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să umple inimile tutror de bucurie și binecuvântare.
Potrivit autorităților, de la începutul hramului și până acum, peste 45.000 de pelerini s-au rugat la baldachinul unde s-au așezat moaștele celor doi sfinți.
În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba de hram va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Reamintim că în această perioadă de sărbătoare, toate slujbele de la Iași vor fi transmise LIVE și pe rețelele de socializare Doxologia.ro.
Racla Sfintei va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie. Dacă însă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunța în acele momente.
(Video) PS Nichifor: Întâlnirea cu Dumnezeu prin moaștele sfinților înseamnă viață și vindecare