Primul hram al noului paroh de la Groși
Anul acesta, la Parohia Groși, hramul bisericii a debutat cu oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia, în prezența a 10 preoți conduși de părintele Nicolae Axintioi, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț și fost preot suplinitor la Parohia Groși timp de 4 ani (1994-1998). În cuvântul de învățătură, părintele protoiereu a scos în evidență slujirea celor nouă cete îngerești și a lumii nevăzute, iar la final părintele Nicolae Axintioi - fiul, noul paroh de la Groși, a mulțumit părinților slujitori, primarului și credincioșilor. La agapa frățească au fost depănate amintiri despre părinții care au slujit și despre evoluția parohiei.
Preoții și învățătorii satului Șoimărești, pomeniți în rugăciune
Credincioșii Parohiei Șoimărești au adus prinos de rugăciune și recunoștință Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii comunității. Hramul bisericii a debutat în ajunul zilei de sărbătoare, în data de 7 noiembrie, prin săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia. În ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli, programul liturgic a debutat cu slujba Utreniei și Acatistul Sfinților Arhangheli, culminând cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și pomenirea celor adormiți – a preoților și învățătorilor gospodari ai satului Șoimărești. În cuvântul de învățătură s-a subliniat importanța rugăciunii adresată îngerului păzitor și modul în care sfinții îngeri ne ajută și ne ocrotesc viața. La final, pr. paroh Cristian Moaleș a adresat un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările revărsate asupra parohiei, părinților împreună slujitori, tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a hramului și tuturor credincioșilor prezenți la acest moment de bucurie duhovnicească.
Procesiune cu moaștele Sfântului Nectarie la Urecheni
Cu prilejul cinstirii Sfântului Ierarh Nectarie, Parohia Urecheni și-a cinstit unul din ocrotitorii comunității. Slujba Vecerniei, a Litiei, a Acatistului și procesiunea în jurul bisericii au fost oficiate de un sobor de 11 preoți conduși de părintele protopop. În glasul clopotelor, a cântărilor și a pelerinilor a avut loc procesiunea în jurul bisericii cu moaștele sfinților ce se află spre închinare în biserica parohiei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protoireu Nicolae Axintioi care a prezentat virtuțile pe care Sfântul Nectarie le-a avut și despre cum acest mare ierarh a primit de la Dumnezeu darul vindecării celor bolnavi. La final, părintele paroh Grigore Andron a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, părinților slujitori, domnului primar Ion Tănăselea, pelerinilor și evlavioșilor enoriași.
Părintele Gabriel Vasilescu, noul paroh al Parohiei Dumbrava
Sâmbătă, 9 octombrie, Parohia Dumbrava a avut parte de momente emoționante, pline de speranțe pentru noul paroh, părintele Gabriel Vasilescu, venit de la Parohia Sârbi, și pline de recunoștință pentru fostul paroh, părintele Mihai Fuioagă, care a ieșit la pensie. După slujba Vecerniei unită cu Litia, părintele protopop a dat citire deciziei mitropolitane, în fața celor 16 preoți invitați, a autorităților locale, a invitaților și a enoriașilor.
Lacrimi, buchete de flori, daruri, încurajări, aprecieri și aplauze au făcut ca biserica nouă de zid construită de părintele Mihai Fuioagă, care a slujit vreme de 40 de ani în satul natal, să fie neîncăpătoare. Au rostit alocuțiuni părintele Mihai Fuioagă, reprezentantul enoriei Sârbi, domnul Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești, și noul paroh Gabriel Vasilescu. La final, familia noului paroh a oferit o agapă pentru cei prezenți.
Obștea monahală a Schitului Sfântul Mina și-a cinstit ocrotitorul
La Schitul „Sfântul Mina” din urbea orașului Târgu Neamț, ce aparține de Sfânta Mănăstire Sihăstria Neamțului, duminică seara s-a oficiat slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mina.
Un sobor de 9 preoți și diaconi a săvârșit slujba privegherii sub protia protosinghelului Teoctist, delegatul arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria. Cântările la strană au fost date de membrii Grupului psaltic "Sihăstria Carpaților”, în prezența pelerinilor. Schitul are în vistierie și moaștele Sfântului Mina, iar în ultimii ani, sub oblăduirea egumenului Teodorit Puț, așezarea monahală s-a dezvoltat administrativ, liturgic și misionar-duhovnicesc. Schitul „Sfântul Mina” reprezintă pentru orașul de la poalele cetății o oază de liniște și de pace sufletească, locul unde tot mai mulți credincioșii îi calcă pragul. (Pr. Constantin Cristian Andron)