Personalul medical și pacienții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, dar și credincioși, au participat vineri, 11 iunie, la slujba de sfințire a picturii Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din incita unității medicale. Locașul de cult a fost construit în perioada 2016-2017, sub coordonarea preotului misionar Daniel Duca, cu sprijinul corpului medical şi administrativ din unitatea spitalicească condus de managerul Bogdan Sergiu Cojocaru și directorul medical Irina Luanda Mititiuc, al Primăriei Iaşi şi cu ajutorul important al unor donaţii particulare. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe 21 aprilie 2017, iar vineri, după patru ani, pictura sfântului locaș a fost binecuvântată de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Slujba de sfințire a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de ierarh pe o scenă amenajată în aer liber, în imediata vecinătate a locașului de cult.
„Înțelept spune Vechiul Legământ că este vreme pentru orice lucru sub soare. Iată ca s-a împlinit vremea ca biserica aceasta să fie împodobită până la capăt, să fie pecetluită prin sfințire, ca dar al lui Dumnezeu pentru oameni. Spun dar al lui Dumnezeu și pentru că noi, cei ce suntem puțin mai înaintați în vârstă, ne amintim că dureros ne-a fost în timpul comunismului, când nu numai că nu vedeam capele în spitale, școli sau alte instituții, dar nici măcar o troiță sau o icoană”, a spus PS Părinte Nichifor Botoșăneanul în cuvântul de învățătură, subliniind că evenimentul sfințirii bisericii este „o minunată întâlnire între spital și biserică”.
„Data sfințirii nu a fost aleasă întâmplător”
Părintele Daniel Duca, misionar de caritate în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, ne-a precizat că data aleasă pentru slujba de sfințire nu a fost întâmplătoare: „Slujba a avut loc în data de 11 iunie, atunci când Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, chirurgul fără de arginți. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci este expresia faptului ca Sfântul Ierarh și Doctor este prezent mereu, prin harul Sfântului Duh, în viața celor care fie se ostenesc, fie sunt bolnavi ai acestui spital. Sfântul Luca este un exemplu viu al faptului ca Evanghelia poate fi trăită și astăzi și că indiferent de slujirea pe care o avem în lume, sfințenia este la îndemână noastră. Pentru a ajunge la ea trebuie, asemenea Sfântului Doctor Luca, să ne asumăm o viață creștină trăită în adevăratul sens al cuvântului și să nu ne pierdem cu firea în fața încercărilor care vin, căci și Sfântul Luca a fost mult încercat, a pătimit mult, dar a răbdat cu credință și s-a sfințit. Pilduitoare în acest sens sunt cuvintele sale testament: «Iubit-am pătimirea, căci ea minunat curățește sufletul!»”.
Biserica „Izvorul Tămăduirii” se află pe Bulevardul Carol I, nr. 50, în spatele Spitalului „Dr. C. I. Parhon” și al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”.