Pelerinajul a fost organizat de Agenţia de Pelerinaje „Sfânta Cuvioasă Parascheva”- Iaşi, în colaborare cu parteneri din Israel. Reuşita acestei călătorii nu a fost o noutate, majoritatea dintre participanţi fiind chiar la a şasea experienţă pe tărâmul Ţării Sfinte, deprinşi cu trăirile duhovniceşti şi obiectivele religioase ce au fost vizitate de-a lungul celor şapte zile de împreună-trăire pe urmele Mântuitorului şi ale Sfinţilor Apostoli.
Pelerinajul s-a desfăşurat atât în vechiul Regat de Sud al Iudeii, adică Ierusalim (Via Dolorosa - Drumul Crucii), Ierihon, Betleem, Hozeva, Iordan (locul Botezului Domnului), Carantania, Qumran, cât şi în Regatul de Nord al lui Israel, adică Nazareth, Capernaum, Cana Galileei, Haifa, Tiberiada, Tel Aviv. În fiecare paraclis s-au citit Evanghelii şi rugăciuni, prezentându-se date istorice şi teologice despre cele vizitate. Pelerinii au vizitat şi aşezămintele româneşti, au primit binecuvântare de la părintele Teofil - superiorul Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă, iar bucuria împlinirii duhovniceşti a fost participarea la Sfânta Liturghie de la Mormântul Sfânt, unde pelerinii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Picături de rouă duhovnicească vor ramâne în sufletele pelerinilor spre întărirea lor şi a acelora pentru care s-au rugat pe calea mântuirii.
Dincolo de încărcătura istorică şi duhovnicească a vizitării acestor locuri sfinte, vineri, 8 februarie, cele două grupuri de credincioşi din Paşcani au fost primite, cu multă căldură, de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, la Reşedinţa Patriarhală din Ierusalim. În timpul generoasei alocuţiuni adresate în mod expres grupului de pelerini români în limba engleză, Preafericirea Sa i-a binecuvântat şi le-a vorbit despre importanţa mărturisirii credinţei în Ţara Sfântă şi despre binefacerile spirituale ale pelerinajului. A evidenţiat bucuria pe care trebuie să o împărtăşim şi celor din casele noastre, amintindu-ne că aici ne-am atins şi noi, ca şi Apostolii, de locurile pe unde a păşit Mântuitorul Hristos, închinându-ne la multele icoane făcătoare de minunile şi la moaştele sfinţilor care bine s-au nevoit şi au primit cununa biruinţei de la Dumnezeu. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a evocat momentele de bucurie trăite la Bucureşti în anul 2018, când a răspuns invitaţiei Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de a participa la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, în Anul Centenarului. La finalul vizitei, Patriarhul Ierusalimului s-a fotografiat alături de pelerini, dăruind fiecăruia câte o iconiţă.
Ierusalimul reprezintă cel mai sfânt loc de pe pământ. Aici s-au petrecut cele mai mari minuni ale creştinătăţii şi ele continuă şi astăzi să impresioneze sau să convertească total la credinţă nu numai pe cei mai puţin credincioşi, dar şi pe alţi oameni, de alte religii, care din simpli turişti devin creştini în cel mai autentic sens al cuvântului. Pelerinajul în Ţara Sfântă este o ocazie deosebită de a răspunde cu dragoste la suferinţa Mântuitorului Iisus Hristos, prin purtarea zilnică a crucii, şi de a-I aduce, neîncetat, rugăciuni de slavă şi de mulţumire pentru toate.
Pelerinajul în Ţara Sfântă nu face decât să ne ajute să-L descoperim pe Dumnezeu şi să ne ajute să înţelegem mai bine Evanghelia. De aceea reprezintă o matrice a sufletului. Emoţiile şi bucuriile duhovniceşti sunt de nedescris în cuvinte. În sufletul fiecăruia se amestecă bucuria cu emoţia, teama de a atinge locurile prin care a păşit Mântuitorul şi Maica Domnului cu rugămintea de a încerca să atingă cu evlavie şi atenţie pământul mângâiat de Fiul lui Dumnezeu Întrupat. Aşadar, pelerini din mai multe locuri ale frumoasei şi binecuvântatei ţări, România, aduc mulţumire Bunului Dumnezeu pentru darurile primite la Locurile Sfinte, pentru mulţi pelerinajul în Israel fiind o dorinţă devenită realitate. Tuturor le vibrează în suflet cuvintele sfinte rostite la Învierea Domnului: „Bucuraţi-vă! Să ne bucurăm, aşadar, de darurile primite de la Stăpânul Hristos!”.
Drept urmare, cred că o dată în viaţă merită trăit un astfel de sentiment, merită să fii „pelerin în Ţara Sfântă”. (Dimitriu Sîrghie Vasilica - Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu”- Paşcani)