Scopul acestui pelerinaj a fost, pe de o parte, acela de a-i familiariza pe tineri cu locurile istorice si spirituale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, iar, pe de altă parte, de a răsplăti și valoriza pe tinerii ce s-au implicat în găzduirea persoanelor refugiate.
Programul pelerinajului a început cu Sfânta Liturghie la Biserica Liceului Pedagogic din Iași și a cuprins momente de rugăciune și vizitarea mai multor mănăstiri precum Stavnic, Rafaila, Giurgeni, Calapodești, Runc, Ciolpani. Spre seară, înainte de întoarcerea spre Iași, Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost ultimului popas.
Punctul de referință, de ,,încordare” duhovnicească vizibilă, din pelerinaj l-a reprezentat întâlnirea cu Sfântul Cuvios Antipa, acasă, la mănăstirea sa din satul Calapodești. Emoțiile intensificate de detaliile istorice, biografice și duhovnicești discutate despre Sfântul Antipa chiar în tinda casei sale au cimentat o perspectivă largă despre aportul ortodoxiei românești și influențele acesteia în lume. Tinerii au avut posibilitatea să admire frumusețea locurilor, să discute între ei cunoscând-se și în alt context în afara celui de muncă voluntară și, sigur, să lege o mai strânsă legătură între ei.
Grupul ,,Voluntarii Sfintei Parascheva” este coordonat de către Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și desfășoară de mai mulți ani divere activități în cadrul eparhiei. Acesta este nelipsit de la Hramul Cuvioasei Parascheva, dar își face simțită prezența și în alte momente care solicită o mobilizare mai largă care să asigure buna desfășurare a evenimentelor religoase, culturale și misionare. (Dumitru Zăhărescu, voluntar al Sfintei Parascheva)