Patru ierarhi, la hramul istoric al Catedralei mitropolitane din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 2, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Hramul cel vechi şi cel dintâi al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a început miercuri seara prin săvârşirea slujbei de Priveghere, ca o pregătire a bucuriei duhovniceşti din ziua prăznuirii liturgice. Slujba de seară a fost oficiată de PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La strană, răspunsurile au fost oferite de către Corul „Basileus“ al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache, și de Corul „Altarul“ al Catedralei Mitropolitane.

Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, stareţi de la mănăstirile din judeţul Iaşi, părinți profesori de la Facultatea de Teologie din Iași şi preoţi slujitori ai Catedralei. Alături de IPS Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieşene au fost IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor și PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei Mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, precum şi de psalţii Catedralei.

„Întâmpinarea Domnului înseamnă și întâmpinarea noastră de către Dumnezeu”

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat cum îl putem întâmpina pe Dumnezeu în viața noastră:„Grija cea mare pe care trebuie să o aibă orice om, copil, tânăr sau bătrân, este să fie cu ochii la Dumnezeu, pe de o parte, și să statornicească relații binecuvântate cu cei din jurul său. Întâmpinarea Domnului înseamnă și întâmpinarea noastră de către Dumnezeu, de care nădăjduim să avem parte în Împărăția Cerurilor. Pentru ca Dumnezeu să ne întâmpine pe noi la poarta Împărăției Cerurilor, suntem chemați ca în această lume să-L întâmpinăm noi pe Dumnezeu. Să avem nădejdea că mâinile noastre, prin pocăință și prin rugăciune, pot fi curățite și, ca altădată Bătrânul Simeon, pot să-L primească pe Dumnezeu. Să ne rugăm ca Dumnezeu să-și facă templu binecuvântat în inimile și înlăuntrul nostru de-a lungul întregii noastre vieți”.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul Catedralei Mitropolitane

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala Mitropolitană din Iaşi mai are hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Hramul cel mai cunoscut al catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Hramul actualei Catedrale Mitropolitane din Iaşi a fost preluat de la Biserica Stratenia, ce se afla înainte în locul edificiului. Actul de naştere al sfântului locaş este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833, catedrala fiind construită prin eforturile unor arhitecţi austrieci, ruşi şi români. Pictura în stil occidental a fost realizată de către pictorul bucureştean Gheorghe Tăttarescu. Catedrala a fost sfinţită pe data de 23 aprilie 1887, la slujbă participând şi regele Carol I. Lucrările au fost finalizate sub păstorirea Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu. În anul 1889, la Catedrala Mitropolitană au fost aduse moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul locaş se bucură şi de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva şi de cel al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul vechii Catedrale Mitropolitane.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri