Patru ierarhi au slujit la hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 2, 2023   Autor: Mihail Vrăjitoru

Ieri, pe 1 februarie, în ziua înainte-prăznuirii Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de soborul slujitor al Catedralei Mitropolitane, a săvârșit de la ora 16.00 Vecernia, Litia şi Utrenia, răspunsurile la strană fiind date de Corul Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane și Corul „Byzantion”.

Joi, 2 februarie 2023, de praznicul Întâmpinării Domnului, Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a prăznuit hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii închinată sărbătorii a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroși credincioşi veniţi din toată Moldova.

Alături de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieşene au fost: Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Sanctus” a Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul a rostit un cuvânt de învățătură despre însemnătatea sărbătorii:

Să luăm aminte la semnele lui Dumnezeu și la consecințele ce se stârnesc în sufletul nostru atunci când ne împotrivim, atunci când trecem nepăsători pe lângă ele. Pentru că sufletul omului poate trăi pe pământ, precum Dreptul Simeon, înțelegând lucrarea lui Dumnezeu, îndulcindu‑se cu ea. Văzând‑o și dorind‑o mai mult decât lumea aceasta, pentru că mai mult decât în lumea aceasta, după moarte, cunoaștem pe Domnul. Dreptul Simeon, cel ce a ascultat de Dumnezeu, era în așteptarea semnului pe care Duhul Sfânt i l-a vestit, că avea să vină Cel ce biruiește moartea, Cel ce biruiește neascultarea lui Adam. Avea să vină Dumnezeu  Însuși în lume în chip de om. Acesta avea să fie cel mai mare semn din istoria lumii. Acest semn, Simeon l-a primit ca descoperire cu mult timp înainte, după cum și Sfântul Ioan Botezătorul primise semn că Cel asupra căruia va coborî porumbelul, acela este Cel așteptat de omul întreg, Dumnezeul cel adevărat.

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt de recunoștință ierarhilor şi preoţilor care au slujit la hramul catedralei și a explicat care este însemnătatea cuvintelor Dreptului Simeon:

Biserica a înțeles semnificația adâncă și înălțătoare a cuvintelor Sfântului bătrân Simeon «Acum slobozește-mă!». Acest minunat cuvânt arătă că omul, atunci când îl rostește, atinge un țel, și-a împlinit o dorință, un gând binecuvântat a devenit concret. Și care este gândul pe care noi dorim să îl împlinim rostind cuvintele «Acum slobozește pe robul tău, Stăpâne»? Gândul este să atingem un țel, adică să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului Hristos, care a șezut în brațele bătrânului Simeon și care se oferă nouă hrană binecuvântată și băutură sfântă spre mântuirea noastră. Împărtășindu‑ne cu Sfintele Taine împlinim acest scop al vieții noastre. Pe de altă parte, dorința și dorul nostru se îndreaptă spre o altă sfântă împărtășire, cea care este rânduită a doua zi sau duminica viitoare. Căci rostim împreună cu un părinte, care slujea Sfânta Liturghie în fiecare zi, zicând: «Astăzi m‑am împărtășit, doresc să mă împărtășesc și mâine, ca să trăiesc și mâine», preluând parcă într‑o altă formă cuvintele psalmistului: «Adânc pe adânc cheamă întru căderile apelor tale, Doamne». «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne» înseamnă că omul a atins starea libertății celei adevărate, libertate care nu se dobândește decât în Hristos-Domnul.

În cadrul slujbei de astăzi, tânărul teolog Gheorghe Sturzu a fost hirotonit diacon, iar ieromonahul Siluan Pralea de la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost hirotesit protosinghel.

Scurt istoric

„Maica bisericilor moldave”, actuala Catedrală Mitropolitană din Iaşi, este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) şi Biserica Stratenia (sec. XVII), cea din urmă dărâmată special pentru a se face loc noului locaş de cult, mult mai mare şi încăpător. Hramul actualei Catedrale Mitropolitane, Întâmpinarea Domnului, fost preluat de la Biserica Stratenia. Decretul de întemeiere al sfântului locaş este semnat de domnitorul Ioan Sandu Sturdza din anul 1826, însă construcţia propriu-zisă se datorează Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Lucrările au început în anul 1833 și s-a lucrat intens până în anul 1841, însă în 1842 Mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte. Totodată, au apărut probleme serioase în legătură cu rezistenţa turlei, din pricina greutăţii cupolei centrale de mari dimensiuni, la data de 23 mai 1857 bolta centrală s-a prăbușit, biserica rămânând într-o stare precară. La stăruinţele Mitropolitului Iosif Naniescu, autorităţile hotărăsc reluarea lucrărilor. La 15 aprilie 1880 s-a pus cea de-a doua piatră de temelie, iar la data de 23 aprilie 1887, catedrala a fost sfințită.

(Foto) Priveghere la praznicul Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Iași 2023

(Foto) Ieșenii, uniți în rugăciune de Praznicul Întâmpinării Domnului (2 februarie 2023)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri