Patriarhul Teoctist Arăpașu – 12 ani de la trecerea la Domnul: Slujba Parastasului pentru cel de-al cincilea Patriarh al României

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 31, 2019   Autor: Flavius Popa

Zeci de credincioși din Victoria – Stăuceni, județul Botoșani, autorități locale, rude ale Patriarhului Teoctist și preoți, s-au rugat marți, 30 iulie a.c., la Casa memorială „Patriarhul Teoctist” din Tocileni, slujitorii săvârșind slujba Parastasului pentru sufletul vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de la Parohia Victoria, pomenindu-l în rugăciune pe PF Părinte Teoctist, cel care a fost și ctitorul sfântului locaș. De asemenea, preoți, oficialități locale și credincioși s-au adunat la Casa memorială din localitatea Tocileni, unde s-a săvârșit slujba de pomenire pentru cel de-al cincilea Patriarh al României. La slujbă, printre slujitori s-au mai numarăt părintele Fercal Petru, misionar protopopesc al Protoieriei Botoșani, dar și părintele paroh Andrei Costin.

„Este foarte important momentul acesta pentru că avem datoria sfântă de a ne aduce aminte de cel ce a fost al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiu al satului Tocileni şi ctitor al bisericii din Victoria. Este una dintre personalităţile botoşănene şi nu numai. Este şi o personalitate naţională. Este o zi foarte importantă, iar pentru noi este mai ceva decât o zi de hram această zi”, a declarat preotul Andrei Costin, parohul comunității din Victoria – Stăuceni, pentru Agerpres.

În cadrul evenimentului omagial a avut loc și un moment artistic susținut de un copil, interpret la nai, dar și de corurile parohiilor „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfânta Parascheva” din Botoșani.

Patriarhul Teoctist Arăpaşu (din botez Toader) s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni (jud. Botoşani), din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A urmat şcoala primară din satul natal. A intrat de tânăr ca frate, la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoşani, aparţinând de Mănăstirea Vorona, aflată în apropierea ţinuturilor natale, în anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica. A fost tuns în monahism la 6 august 1935 la Mănăstirea Bistriţa din județul Neamţ, sub numele de Teoctist. Ca patriarh, PF Teoctist a obţinut importante recunoaşteri din partea majorităţii Bisericilor ortodoxe locale, a promovat învăţământul religios după 1989, înfiinţând noi seminarii teologice, școli de pregătire a asistenţilor sociali, de restauratori de monumente istorice şi a organizat obţinerea de burse în străinătate. Totodată, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinţi români, a reformat şi promovat activitatea editorială bisericească și a reorganizat Biserica Ortodoxă Română de peste hotare. Patriarhul Teoctist Arăpașu a trecut la cele veșnice luni, 30 iulie 2007, în jurul orei 17.00, în urma unor complicații suferite din cauza unei intervenții medicale.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri