Conferința intitulată „Despre Credință, Nădejde și Dragoste”, susținută de părintele Pimen Vlad din Sfântul Munte Athos a fost organizată de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.
La această seară duhovnicească organizată de Pro Vita Iași au participat sute de oameni doritori să asculte sfaturile și învățăturile părintelui Pimen.
În deschidere, pr. Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita, a adresat un cuvânt de bun-venit:
De ce Departamentul Pro Vita, care este dedicat mamei, familiei, copilului, ar avea invitat pe un părinte monah de la Sfântul Munte Athos? Ce legătură poate fi între departamentul nostru și Sfântul Munte? Două motive ne-au făcut să încercăm această seară de suflet, că asta am dorit să fie, o seară de tihnă, de suflet, în care toată lumea să se bucure și să își liniștească sufletul. Primul motiv, frumoasa prietenie care s-a construit prin voia Bunului Dumnezeu și a Măicuței Domnului între departamentul nostru și Schitul Lacu, obștea de la Chilia „Intrarea Maicii Domnului în biserică”. Al doilea motiv pentru care am dorit această seară este că, atunci când sufletul omului stă în bucurie și se liniștește, fuge păcatul, pentru că multe lucruri cu care noi ne întâlnim în activitatea Pro Vita se întâmplă din cauza faptului că noi alunecăm uneori, ne pierdem direcția drumului, pentru că nu știm să o ținem, nu suntem ajutați sau nu suntem învățați. Astfel de momente sunt momente în care ne putem reveni dacă am alunecat sau putem să ne păzim să nu alunecăm. De aceea, cred că o seară duhovnicească cu un părinte drag nouă, tuturor, de la Sfântul Munte este, poate fi și cred că va fi o excepțională lucrare Pro Vita.
La rândul său, părintele Pimen Vlad a mărturisit faptul că este pentru prima dată când vorbește unui public așa de mare:
Este pentru prima dată când particip la așa ceva, deși întotdeauna am fost invitat peste tot, însă Maica Domnului rânduiește cum știe că e de folos. Noi, ca oameni, întotdeauna mai stăm pe gânduri, dar Dumnezeu lucrează. Am ceva timp de când sunt în țară, am fost prin țară și așa s-au rânduit toate, îmi dădeam seama. Deci, eu voiam să mă întorc înapoi în Athos și să revin astăzi, dar am avut ceva probleme de sănătate și am rămas undeva blocat, pentru că am și eu puține probleme cu coloana și trei zile nu prea m-am ridicat de pe scaun. Mi-am tot pus întrebarea: de ce mă bloca Maica Domnului? Adică a îngăduit lucrul acesta și am găsit motive, că eram undeva la Timișoara, unde a fost ITO, după cum știți, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși și alte lucruri acolo destul de frumoase, și atunci mi-am dat seama că nu degeaba mă ținea Maica Domnului acolo. Așa a rânduit să ajung și timpul apropiat și să vin aici.
Părintele Pimen Vlad
Părintele Pimen Vlad s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Este, de metatie, de la Mănăstirea Sihăstria. În 1993 a plecat în Muntele Athos. Și despre călugărie, și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.
Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.
Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.