Părintele Nestor Pleșcan s-a născut la 26 septembrie 1932 în satul Țepu, lângă Tecuci, în județul Galați. Începe studiile la seminarul din Galați, pe care este nevoit să le întrerupă forțat în 1951, după care intră cântăreț la Biserica din satul Țepu. Între 1953-1955 își face stagiul militar. În armată, a fost în construcții, la munci grele și la Canalul Dunărea-Marea Neagră. În 1956, intră în mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul”, de lângă Alba Iulia. Mănăstirea avea 30 de călugări, stareț fiind PS Policarp Morușca. Este rasoforit cu ascultarea principală de cântăreț, pentru că știa muzică psaltică foarte bine și avea o voce foarte frumoasă, duioasă și, în același timp, plină și puternică, pricină, de altfel, pentru multe ispite.
În 1959, apare Biblia hazlie. În 1959, în plin asalt al ateismului, an în care este promulgat decretul 410, prin care monahii care nu au împlinit 60 de ani sau nu au studii teologice sînt scoşi afară din mănăstiri, părintele este dat afară din mănăstire. Nicolae Mladin intervine pe lângăMitropolitul Nicolae Bălan să termine seminarul la Cluj pe cheltuiala Mitropoliei. Fiind prin oraș, vede această „Biblie” în librării și cu banii pe care îi avea a cumpărat tot stocul din magazin, pentru a-i împiedica pe seminariști și pe credincioși să aibă acces la o carte așa de blasfematoare. Aruncă toate cărțile în centrala cu lemne a seminarului; este însă văzut și pârât de un coleg a cărui mamă era activistă și,ca urmare, a fost pedepsit crunt, i s-au băgat mâinile în foc. Pe atunci era director arhid. Prof. dr. Ioan Zăgrean, autor de manuale de dogmatică. Acesta încearcă să-l ajute și,distrăgând atenția securiștilor, îl scoate din seminar pe ascuns, trimițându-l acasă la părinți. În sat, este din nou cântăreț la strană.
În 1964, intră în mănăstirea Cernica, unde rabdă multe ispite, din pricina vocii lui excepționale și unde trece prin toate ascultările mănăstirești. Tot aici îl cunoaște pe pr. Vartolomeu Florea din Mănăstirea Sihăstria, care pe atuncifăcea Școala de pictură a Patriarhiei. Auzind de părintele Cleopa de la Pr. Vartolomeu, vine în Sihăstria în 1967, unde este călugărit de Pr. slujitor Victorin Oanele, naș de călugărie fiindu-i pr. Varsanufie Lipan. La Sihăstria, ascultarea principală a fost cea de cântăreț la strană.
În 1970, este hirotonit preot de IPS Pimen Zainea. Apoi, îl aflăm ca preot practicant la Mănăstirea Cetățuia și încă doi ani la Vatra Moldoviței. Timp de trei luni este preot slujitor și cântăreț la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Din 1989, este trimis la Agapia veche ca părinte duhovnicesc unde spovedește mulțime de maici și credincioși, povățuind,alinând și tămăduind suflete îndurerate și rănite. Avea o smerenie adâncă, aceasta fiindu-i virtutea de căpătâi, a fost un slujitor neobosit al altarului, slujind singur Sfânta Liturghie zilnic timp de mulți ani. Veșnica lui pomenire!