Credincioșii prezenți la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” au sărbătorit Sfintele Paști, conform rânduielii liturgice, de la miezul nopții. Slujba din noaptea de Înviere a fost precedată de săvârșirea Canonului Sâmbetei celei Mari. După citirea canonului și după ce toate becurile din sfântul lăcaș au fost stinse, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a ieșit din Sfântul Altar, le-a oferit credincioșilor Lumina și a săvârșit Slujba Învierii într-un loc special amenajat în curtea bisericii. După ce clericii și credincioșii au înconjurat sfântul lăcaș și au intrat în biserică, strana a cântat Canonul Învierii, alcătuit de Sfântul Ioan Damaschin.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură: Vestim unii altora «Hristos a înviat» nu ca să ne amintim aceasta, căci n-o uităm, ci ca să pătrundă mai adânc această credință în sufletul nostru și să nu ne mai temem de orice criză s-ar abătea asupra noastră, fie pandemie, fie război. Înțelegând că ele au un rost și însăși moartea are un rost în viața noastră, pecetluind omorârea acestui amestec în care trăim, între adevăr și minciună, între bine și rău, între durere și bucurie, pentru că ultima realitate a acestei vieți nu este moartea, ci Împărăția lui Dumnezeu. Împărăția Cerurilor în care durerea nu mai este umbrită, bucuria nu mai este acoperită de durere, adevărul nu mai este umbrit de minciuna, fie și părelnic, biruitoare. Judecata este înfricoșătoare și dureroasă, dar desparte între bine și rău, așa cum un chirurg cu durere scoate din trup degetul necrozat sau tumora care pune în primejdie întregul trup. De aceea și judecata și moartea trebuiesc privite cu înțelegere că toate sunt făcute spre o desăvârșită biruință a adevărului și a bucuriei și spre acestea ne îndreptăm cei ce credem statornic în Domnul și spunem din toată inima «Hristos a înviat», trăind lumina învierii.
În continuare, cei prezenți au ascultat scrisoarea pastorală scrisă de IPS Mitropolit Teofan și adresată credincioșilor din Arhiepiscopia Iașilor, intitulată „Învierea lui Hristos – Salvarea Omenirii”.
La final, părinții slujitori – pr. prof. Vasile Păvăleanu și pr. Mircea Ursache - au rostit un cuvânt de recunoștință, mulțumind Părintelui Episcop-vicar pentru binecuvântare și pentru bucuria de a sluji de sărbătoarea Învierii Domnului la Piatra Neamț. Totodată, clericii le-au oferit celor prezenți „Paști” (pâine binecuvântată, stropită cu agheasmă și vin) și, conform tradiției, au binecuvântat bucatele aduse de credincioși.
Începând din duminică și până la praznicul Înălțării Domnului Hristos, creștinii mărturisesc Învierea Fiului lui Dumnezeu, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!”.
„A doua Înviere” la Mănăstirea Sângeap-Basaraba
Duminică după-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a oficiat Vecernia Învierii Domnului (A doua Înviere) la Mănăstirea Sângeap-Basaraba din județul Iași. Conform rânduielii liturgice, Sfânta Evanghelie s-a citit în mai multe limbi, arătând prin aceasta că mesajul Învierii lui Hristos este adresat tuturor popoarelor.