La slujba de seară au fost prezenți patru ierarhi, membri ai Sfântului Sinod – Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – alături de părinți stareți ai mănăstirilor din eparhie, preoți consilieri, monahi și credincioși, oficialități locale și județene.
La finalul Vecerniei, conform rânduielii, a avut loc slujba de ipopsifiere a noului Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Nichifor Horia. Ipopsifierea reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales. Ipopsifiul, în cazul de față părintele Nichifor Horia, este cel „ales, propus sau desemnat pentru arhierie” de către Sfântul Sinod.
Chemarea solemnă a părintelui arhimandrit Nichifor Horia la treapta arhieriei a fost făcută de către părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. Preacuviosul Ipopsifiu Nichifor a răspuns acestei chemări, mulţumind Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi ierarhilor prezenţi în Catedrala mitropolitană. După această rânduială, a fost înscris în condică procesul-verbal prin care s-a constatat chemarea Ipopsifiului Nichifor Horia la treapta arhieriei, pentru slujirea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, document semnat de către ierarhii delegaţi, precum şi de către candidat.
La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt despre semnificația și importanța slujirii de arhiereu, îndemându-i pe toți cei prezenți la rugăciune pentru noul episcop ales și chemat: „În această seară, Preacuvioșia Sa, Părintele Nichifor, este îndatorat să stea în rugăciune, în meditație la marele har al arhieriei, pentru ca Dumnezeu să-i dea putere de a purta crucea de episcop în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească. Noi ceilalți, suntem îndatorați de asemenea, a-l însoți întru aceasta, rugându-L pe Dumnezeu să-i dăruiască părintelui Nichifor putere de a mărturisi, de a cunoaște și trăi credința cea adevărată, pe care să o apere neștirbită până la sfârșitul vieții. Ne vom ruga ca Dumnezeu să-i dăruiască putere de răbdare, căci multe valuri se vor îndrepta spre dânsul pentru a-l abate de la calea cea dreaptă. Doar mila lui Dumnezeu și rugăciunea poporului celui dreptcredincios ne apară pe noi, arhiereii, de rătăcire. Totodată, se cuvine să-L rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască părintelui Nichifor multă smerenie, să se golească pe sine pentru a se umple de Dumnezeu, să lepede cele ale sale pentru a primi cele ale Împărăției Cerurilor”.
Mâine, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, va avea loc slujba de hirotonie a noului ierarh. Va fi prima hirotonie de episcop în Catedrala mitropolitană din Iași după 30 de ani, ultima fiind cea a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, pe 25 martie 1991.
Amintim faptul că alegerea noului episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, ce va va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, a avut loc în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc pe 25 februarie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Cine este noul episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor
Arhimandritul Nichifor Horia s-a născut pe 14 noiembrie 1967, la Brăila. Între anii 1982-1986 a urmat cursurile Colegiului Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, iar între anii 1988-1993 a fost student la Universitatea din Galaţi, Facultatea de Mecanică, Specializarea „Maşini Termice”, ingineri zi. A finalizat cursurile cu teza de licenţă „Proiectarea motorului cu ardere internă MAN, 6 cilindri în linie”. Între anii 1993-1997 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, Secţia Pastorală, unde a obţinut diploma de licenţă prin prezentarea tezei „Relaţia părinte-fiu duhovnicesc în Patericul Egiptean”.
În anul 1993 a fost închinoviat la Mănăstirea Sihla din judeţul Neamţ, iar în 1995 a fost tuns în monahism. Un an mai târziu a fost hirotonit ieromonah de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe seama Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi. În anul 2001, a fost numit egumen la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, iar în anul 2004 a fost hirotesit protosinghel. În perioada martie-iulie 2007, a fost secretar la Sectorul exarhat al Arhiepiscopiei Iaşilor, în anul 2008 este numit stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008, iar în anul 2009 a primit rangul de arhimandrit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În 2008 s-a înscris la studiile de master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar în anul 2010 a susţinut lucrarea de disertaţie „Metode şi mijloace pastorale utilizate de Sfântul Nicodim Aghioritul şi de părintele Petre Vintilescu”. Între anii 2013 - 2016 a urmat cursurile Şcolii Doctorale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, teza de doctorat, intitulată „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale” și realizată sub coordonarea părintelui prof. univ. dr. Viorel Sava, fiind susținută public pe 20 septembrie 2018. Calificativul acordat de către comisia de doctorat la finalul şedinţei publice a fost „Excelent”, iar teza a văzut lumina tiparului la Editura Doxologia anul trecut. Tot în calitate de unic autor, a publicat la Editura Doxologia în 2013 volumul „Duhovnicia Patericului”. Totodată, a publicat peste 30 de articole științifice în reviste sau volume colective, în țară și străinătate, atât în limba română, cât și în franceză, fiind invitat de-a lungul timpului la numeroase conferințe și emisiuni radio și TV.
Din luna februarie 2009, arhimandritul Nichifor Horia este exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
Ca un fapt inedit, părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie. Noul ierarh ales a finalizat de-a lungul timpului și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte - Direcţia Relaţii Culte. Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.