Zeci de credincioși din cartierul ieșean Nicolina s-au rugat împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și au participat la slujba de binecuvântare a paraclisului „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cadrul Parohiei „Sfântul Antonie” Iași. După ce au fost sfințite zidurile exterioare cu agheasmă și Sfântul Mir, IPS Teofan a binecuvântat și pecetluit sfânta masă, iar în continuare a sfințit pictura interioară a sfântului lăcaș. Nici frigul și nici ploaia nu i-au îndepărtat pe credincioși, iar după slujba târnosirii, aceștia au așteptat la rând să se închine în sfântul altar, conform tradiției. Totodată, după ce mulțimea a fost binecuvântată cu apă sfințită, Părintele Mitropolit le-a citit creștinilor rugăciunea cea mare de dezlegare. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea parohială, iar timp de câteva ore, cei prezenți au înfruntat vremea rece și ploioasă, rugându-se împreună la sfânta slujbă. Alături de Părintele Mitropolit Teofan au mai slujit părintele Marius Daniel Profir, protopop de Iași II, părintele Ionel Roată, parohul comunității „Sfântul Antonie”, dar și preoții din împrejurimile orașului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Academic Byzantion și de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
IPS Teofan: „Biserica ne arată că există înviere duhovnicească”
După citirea pericopei evanghelice, chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură: „Omul prin pocăință, prin virtute, prin rugăciune, prin clipe de tăcere, din mort devine viu. O biserică precum aceasta, precum bisericile pe care - îndrăznim cu ajutorul lui Dumnezeu - le așezăm în orașele și satele noastre, nu sunt altceva decât o atenționare că din neatenție și prin păcat suntem cuprinși de moartea duhovnicească în timpul vieții noastre, iar Biserica de asemenea, ca laborator al învierii, ne arată că există înviere duhovnicească, că există pocăință, că suntem chemați la rugăciune. Biserica este izvor de apă vie! […] Sfântul Mare Proroc Ilie, într-una din clipele sale, rostește următorul cuvânt: «Viu este Domnul Savaot. Astăzi mă voi arăta înaintea feței Lui». Trecerea noastră printr-o biserică sau pe lângă o biserică ne arată, ne sensibilizează, ne îndeamnă să grăim același cuvânt: «Viu este Domnul Savaot, al cărui fiu sau fiică sunt. În fiecare zi mă voi arăta feței lui Dumnezeu».”
La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar părintele protoiereu Marius Daniel Profir a dat citire hrisovului de sfințire. Pentru meritele deosebite, părintele paroh Ionel Roată a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, distincția „Crucea Patriarhală” pentru clerici. De asemenea, părintele Remus Ciprian Roată a fost răsplătit cu distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar credincioșii au primit din partea IPS Teofan distincții de vrednicie.