Cititorii editurii Doxologia au participat ieri seară la lansarea unui volum care prezintă omiliile Sfântului Ierarh Grigore Palama. Cartea de față deschide seria de autor „Sfântul Grigorie Palama” și își propune să aducă în fața celor interesați de tradiția patristică și de teologia bizantină, operele majore ale acestui uriaș al gândirii teologice, într-o nouă traducere cât mai accesibilă cititorilor de astăzi.
În introducerea evenimentului, părintele Dragoș Bahrim, coordonatorul Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor, și totodată, moderatorul întâlnirii, a declarat:
Omiliile Sfântului Grigore Palama formează cel mai frumos corpus de omilii păstrat în patristica și teologia bizantină. Acest proiect (de traducere, n.r.) este foarte important și din perspectivă pastorală pentru că putem observa expresia minții unuia dintre cei mai luminați și vizionari părinți ai Bisericii. Totodată, Sfântul Grigorie expune învățătura lui într-o formă foarte pastorală, în predici către popor, pentru că aceste omilii datează din perioada lui de final, de când era arhiepiscop în Tesalonic.
Prima publicare unitară a întregului Omiliar
„Cel mai bun ghid introductiv în acest sanctuar plin de splendorile gândirii teologice și filosofice, biblice și patristice, îl constituie chiar Omiliile marelui Părinte, o adevărată poartă de intrare și cheie spre acesta. Omiliarul palamit reprezintă, cu siguranță, cel mai valoros și mai rafinat corpus de predici al unui Părinte al Bisericii de limbă greacă, cu o valoare teologică și catehetică inestimabilă. El reușește să exprime într-o formă foarte pastorală gândirea sa teologică de polemist redutabil, așa cum a fost cunoscut în timpul disputelor cu Varlaam din Calabria, Akindyn sau Gregoras și să arate că Adevărul pe care L-a exprimat și descris în textele sale de mare înălțime teologică, este absolut necesar pentru mântuire și pentru viața Bisericii.
Avem în tomul de față, ca ediție jubiliară dedicată «Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț», prima publicare unitară a întregului Omiliar al Sfântului Grigorie Palama, tradus după ediția critică publicată de Vasileios S. Pseutonkas la Tesalonic în anul 2015”, se arată în prefața volumului lansat ieri la LIBREX.
Când intrăm în lumea omiliilor, intrăm într-o lume pastorală. Cu câteva excepții, precum omilia a 16-a sau omilia a 53-a, care sunt de fapt niște tratate teologice, celelalte sunt niște predici foarte frumoase, sunt niște exegeze biblice în special, exegeze ale pasajelor evanghelice din duminici sau din diferite sărbători, dar sunt concepute într-un mod pastoral. Am simțit un fel de «avva de pateric», care le vorbește credincioșilor despre păcat, despre virtute, și totuși, este același teolog foarte fin, din operele polemice consacrate. L-am simțit ca un păstor, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că se adresează diferitelor categorii de ascultători. Aceste predici reflectă conștiința pastorală a Sfântului Grigore. Dar pe lângă aspectul pastoral, există și o linie teologică foarte clară. Dacă citim omilia a 16-a, de exemplu, vedem un tratat hristologic extraordinar, a afirmat pr. lect. Roger Coresciuc.
În această seară, începând cu ora 20.00, în cadrul LIBREX 2023, va avea loc lansarea volumului „Dumnezeu și inima omului. Tihna clipei cu personalități din România”, în prezența autorului, părintele Constantin Necula. Evenimentul va fi moderat de către lect. univ. dr. Bogdan Neculau.
Cei care doresc să achiziționeze cărți de la standul editurii, vor putea beneficia de o reducere de 20% la toate titlurile.