Dintre cei prezenți la dezbateri au fost pr. prof. dr. Bogdan Racu, Inspector pentru învățământ și cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Neculai Axentioi, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, pr. misionar protop. Gheorghe-Marian Filip, preoții şi profesorii de religie arondați cercului pastoral.
Scopul activității a fost conștientizarea de către credincioși a importanței învățăturii Bisericii Ortodoxe despre sfârșitul pământesc al vieții omului și necesitatea pregătirii noastre pentru momentul trecerii în veșnicie. Această perspectivă a vieții veșnice, prin care este definită calitatea de creștin, ar trebui să genereze o preocupare constantă a fiecărui om pentru ceea ce Biserica se roagă la fiecare Sfântă Liturghie în Ectenia cererilor: „Sfârșit creștinesc vieții noastre, de la Domnul să cerem”.
Ca o concluzie a celor câtorva elemente prezentate ale învățăturii Bisericii Ortodoxe despre sfârșitul creștinesc al omului, ca premisă a vieții sale veșnice, prin catehezele demonstrative s-a dorit sublinierea importanței asumării acestei învățături de către fiecare credincios și credincioasă ca un program concret de viață creștină, în care grija pentru propria mântuire, reflectată prin rugăciunea personală, participarea la Sfintele Taine ale Bisericii să se îmbine cu faptele bune ale milei trupești și sufletești, precum și cu rânduielile de pomenire a celor adormiți.
(Pr. Trofin Gheorghe, responsabil cateheză al Protopopiatului Târgu Neamț)