Cea de-a VI-a ediție a Olimpiadei Internaționale a Elenismului s-a desfășurat la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 5-8 septembrie a.c., cu 79 de participanți din România și din alte 13 țări, precum Grecia, Cipru, Turcia, Serbia, Germania, Italia, Ukraina, Rebublica Moldova, Ungaria, Portugalia, Anglia. Această ediție a fost organizată de Uniunea Elenă din România, reprezentată de prof. dr. Dragoș Gabriel Zisopol, și Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Ministerul Educației Elene.
„Povestea lui Emilian, elevul ce obține premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului doi ani consecutivi, se înscrie în tiparul celor care se tot scriu despre olimpici: 10% talent, iar restul muncă, multă muncă. Totul a început anul trecut, în februarie 2018. În calitate de profesor la Seminarul Teologic din Iași, i-am solicitat prezența la faza județeană a olimpiadei, iar un prim premiu I l-a stimulat să se pregătească conștiincios pentru următoarea etapă. Și în acest fel și-a petrecut ultimii doi ani, trecând cu succes de la o etapă la alta, și terminând de fiecare dată cu premiul I la faza internațională. Anul trecut, în septembrie 2018, a obținut premiul I la Olimpiada Internațională a Elenismului, ediția a V-a, nivelul A1, iar anul acesta, în septembrie 2019, este răsplătit din nou cu premiul întâi la aceeași competiție. De remarcat faptul că cel de-al doilea premiul a fost obținut de reprezentantul Ucrainei, iar premiul al III-lea a revenit unui elev din Grecia. Poate că mulți se întreabă cum este posibil ca un elev român să surclaseze un elev grec sau un cipriot, a căror limbă maternă este greaca. Ei bine, pentru a ajunge la acest nivel, Emilian a muncit mult, mai mult decât poate cineva să-și imagineze, pentru a recupera materia precizată în regulamentul de participare la olimpiadă. Dovadă stau zecile de cărți xeroxate, sutele de ore de lucru împreună, dar și individual. Au fost momente în care Emilian a ales să sacrifice vacanțele, orele libere din timpul anului școlar sau chiar să lipsească de la alte ore pentru a se concentra asupra pregătirii, momente în care s-a răzvrătit și tot îmi adresa întrebări «Dar chiar trebuie să învăț și asta?», «Ce nevoie am și de asta?». Emilian este elevul care îți face munca ușoară ca profesor, este conștiincios, sârguincios, consecvent, iar tot parcursul său nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar, înțelegerea, răbdarea și răsplata părinților” a declarat Silvia Chiosea, profesor de neogreacă.
Olimpiada de neogreacă este o experiență de neuitat, o competiție bazată pe creativitate și originalitate. Muzicalitatea și frumusețea aparte a acestei limbi mă face să fiu mândru că vorbesc limba unui popor care a deschis porțile civilizației antice. Încă din clasa a IX-a, acest liceu mi-a dat șansa să studiez limba neogreacă, dar și oportunitatea de a o întâlni pe doamna profesoară Silvia Chiosea, persoana care mi-a descoperit talentul și abilitatea de a învăța limba greacă, înscriindu-mă la toate etapele olimpiadei, iar cu fiecare izbândă trezind în mine dorința de a ajunge cât mai sus. După sute de ore de muncă, efortul meu a fost încununat cu premiul I la faza internațională din septembrie 2018. Însă, pentru a repeta experiența, a fost nevoie să mă depășesc pe mine însumi, iar Lectoratul de Neogreacă din Iași mi-a oferit posibilitatea să mă pregătesc cu doamna Soultana Arvanitaki, profesor universitar detașat din Grecia. Pentru mine, să fiu olimpic internațional înseamnă să mă număr printre cei buni, să primesc recunoașterea efortului depus pentru a atinge acest nivel. Recompensele materiale care urmează unei competiții de asemenea anvengură, diplomele și medaliile pe care le obțin, nu pot reda intensitatea sentimentelor care mă încearcă la festivitatea de premiere. Un gând de aleasă recunoștință îndrept spre profesorii care m-au pregătit și au crezut în mine, Soultana Arvanitaki și Silvia Chiosea, către Seminarul Teologic Ortodox din Iași, care mi-a oferit toată susținerea și posibilitatea de a reprezenta cu mândrie această instituție pe un podium atât de înalt” ne-a vorbit Emilian Pentiuc, elevul olimpic al seminarului ieșean.
La ceremonia de deschidere și cea de premiere au participat, pe lângă elevii concurenți și profesorii însoțitori, oficialități, precum ambasadorul Greciei, ambasadorul Ciprului, ambasadorul Turciei, reprezentați ai altor minorități din România, membri ai Parlamentului României și secretari de stat. Comisia de evaluare a tezelor a fost alcătuită din profesori de la Universitatea „Demokritus” din Komotini și Universitatea din București, precum și de cadre didactice din mediul preuniversitar din Grecia și din România, iar premiile au fost oferite din partea ambasadorului Greciei în România, Editura „Omonia” și Uniunea Elenă din România. (Flavius Popa, prof. Silvia Chiosea)