Mulțime de credincioși din Tașca, precum și din zona Bicazului, s-au adunat în rugăciune duminică dimineață la Parohia Secu-Tașca, pentru a participa la slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din localitate. Târnosirea noului locaș de cult a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, dimpreună cu Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amplasat în fața noii biserici. Sfintele slujbe au fost înfrumusețate de Corul „Armonia” din Constanța, dirijat de arhid. Iulian Dumitru, și de Corul „Iustiniada” de la Mănăstirea Paltin – Petru-Vodă.
În predica ținută de Înaltpreasfinția Sa, Părintele Mitropolit a subliniat câteva învățături duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică:
Admirând pe tânărul descris în Evanghelia de astăzi, care a pus aceste două întrebări: «Ce să fac ca să moștenesc viața de veci?» «Ce-mi mai lipsește?», zicem noi că tindem spre trei lucruri care să depărteze trei lipsuri: tindem să așezăm Scriptura ca element de referință în viața noastră, tindem și-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să vedem mâna Lui în tot ceea ce realizăm bine în această lume, și în al treilea rând, tindem să înțelegem că suferința – de care nici noi nu scăpăm – poate fi izvor de binecuvântare. Prin suferință și prin experiența lumii, și a dumneavoastră, a celor care au trecut prin suferință, puteți da mărturie că suferința te face mai puternic, te face mai credincios, te face mai realist, vezi mai clar lucrurile din viața ta și din viața lumii.
Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse la ridicarea sfântului locaș, părintele paroh Dănuț Gheorghiță Caia a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă” pentru clerici. Totodată, epitropul Alexandru Drăgan a primit la rândul lui „Crucea Moldavă” pentru mireni, iar ctitorii Ion Drăgoi și Daniela Ursache au fost răsplătiți cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. De asemenea, cei care au contribuit la realizarea locașului de cult au fost evidențiați pe scenă de chiriarh, primind din partea Înaltpreasfinției Sale distincții de vrednicie.
Date din Hrisovul de sfințire
Parohia Secu-Tașca a fost înființată în anul 2001, ca urmare a hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial din Iași. Începând cu 1 aprilie 2003, preotul Dănuț Gheorghiță Caia a fost numit paroh, având misiunea de a construi biserica parohială.
Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 22 iunie 2003 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Proiectul sfântului locaș a fost realizat în stilul moldovenesc, de către un colectiv de proiectare al SC „Cristal” SRL din Focșani. Lucrările de execuție au început în toamna anului 2005 sub supravegherea preotului paroh, ajutat de ing. Gheorghe Manea. Din anul 2006, de praznicul „Schimbării la Față a Domnului Hristos”, s-a început slujirea în demisolul bisericii.
În anul 2009, tot în ziua hramului „Schimbarea la Față”, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, s-a sfințit paraclisul de la demisol de către Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, însoțit de un sobor de 30 de preoți.
Ridicarea bisericii a fost executată în regie proprie de meșteri locali. Sfântul locaș este zidit din cărămidă pe o structură rezistentă de cadre din beton armat, fiind acoperită cu tablă din cupru. Pictura este realizată în tehnica fresco de pictorul bisericesc Tcaciuc Dobrin Ioan, ajutat de echipa sa, iar catapeteasma din lemn de tei, îmbrăcată în foiță, precum și celelalte elemente ale mobilierului bisericii au fost realizate de sculptorul Constantin Croitoru din Curechiștea, comuna Grumăzești.
Ieri după-amiază, Părintele Mitropolit Teofan a mai vizitat câteva comunități parohiale din Protopopiatul Piatra Neamț.
Vă invităm să vizionați și:
(Video) Biserica din Tașca, închinată Sfântului Ierarh Nectarie, a fost târnosită de doi ierarhi
(Video) IPS Teofan: „Ce ne lipsește nouă? Să zicem: Nu eu, Doamne, ci harul Tău!”