Noi activități la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani

Arhiepiscopia Iașilor Martie 15, 2022

Astfel, sâmbătă, 12 martie, copiii au participat la o nouă cateheză, cu tema „Rugăciune și iertare – Sfântul Simeon Noul Teolog”, susținută de prof. Maria Timofti și prof. Mariana Fortoeș.

Pe 12 martie Biserica Ortodoxă sărbătorește un mare sfânt teolog, pe Sfântul Simeon Noul Teolog. El a scris și una dintre rugăciunile de dinaintea Sfintei Împărtășanii (Rugăciunea a șaptea). Doar trei sfinți au primit denumirea de TEOLOGUL: Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Simeon Noul Teolog. În acest an se împlinesc 1000 de ani de când el s-a mutat la Domnul, în Rai.

S-au prezentat viața, troparul sfântului și planșa „7 lucruri esențiale despre Sfântul Simeon Noul Teolog”. S-au citit pasaje din Imnele iubirii dumnezeiești, scrise de Sfântul Simeon Noul Teolog și s-au analizat, accentuându-se valoarea textelor, a cuvintelor, pentru formarea duhovnicească a sufletelor. S-au studiat în detaliu și icoanele ce îl reprezintă pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Apoi, copiii au fost împărțiți în patru grupe și au primit câte o foaie pe care au dezvoltat o hartă conceptuală, astfel: „Trăsăturile sfântului”, „Nevoințele sfântului”, „Încercările prin care a trecut sfântul” și „Învățături desprinse din scrierile sfântului”.

Copiii au ales câte un citat care le-a plăcut cel mai mult, apoi au scris acest citat pe un semn de carte, cât mai frumos și lizibil. De asemenea, au primit și fișe de colorat cu icoana Sfântului Simeon Noul Teolog. Li s-a prezentat, apoi, o icoană a sfinților isihaști comemorați anul acesta – Sfântul Simoen Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț, pictată de o elevă a Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” - Botoșani – Iustina Fercal, sub îndrumarea doamnei profesor Ioana Șcarlii, tot în cadrul Proiectului „Rugăciune și gând frumos către Dumnezeu”.

Doamna profesor Mariana Fortoeș a prezentat câteva elemente esențiale din pictura unei icoane, a unui sfânt, apoi, împreună cu Iustina, a arătat icoana - care este încă în lucru, tuturor celor prezenți. Concluzia acestei teme a fost că Sfântul Simeon Noul Teolog este un model demn de urmat pentru fiecare copil/tânăr/adult. Opera sa teologică are o valoare neprețuită, fiind folosită pe scară largă, în toată lumea ortodoxă, spre folosul sufletesc.

Copiilor li s-a sugerat să mediteze la cuvintele pline de dulceață duhovnicească, mai ales acum, în perioada Postului Sfintelor Paști. Semnul de carte lucrat la cateheză, îl vor putea așeza în manualul de religie sau în orice altă carte, vibrând sufletește la lecturarea textului ales. De asemenea, ei vor putea să realizeze și alte semne de carte cu citate culese din scrierile sfântului isihast, pe care să le ofere în dar colegilor, prietenilor etc.

Duminică,13 martie, în sala de festivități a Așezământului social-filantropic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, a avut loc Serbarea dedicată mamei și lunii Pentru Viață – „Flori de rugăciune pentru Mama”.

Părintele Protopop a ținut un cuvânt de început: „Un mic popas de conștientizare și de mărturie. Ceea ce ne motivează sunt două momente: pe de o parte chipul mamei, jertfa și rolul ei, pe de altă parte – darul vieții. Încercăm să îmbinăm în programul de astăzi aceste două realități atât de necesare, pentru continuarea vieții pe pământ, pentru nașterea, creșterea, educația copiilor și, în același timp, pentru dobândirea vieții celei veșnice. Ne bucurăm că în această acțiune ne înscriem cu responsabilitate toate vârstele și, dacă marcăm aceste momente în mod activ, cu prezența, cu lucrarea, cu oferta acestor bucurii duhovnicești – poezie, cântare, mărturisire, înseamnă că facem un pas înainte, menținem aceste realități în lucrare și avem nădejde că ele vor rămâne mereu în mijlocul nostru. Dăm slavă lui Dumnezeu și ne bucurăm pentru cei care s-au implicat pentru a crea acest popas de cultură și de duhovnicie, dar și de omenie, și nădăjduim ca, pe parcursul vremii, să gustăm din frumusețea acestor osteneli, și să vedem și poporul nostru, creștinii noștri, împodobiți de darul lui Dumnezeu, mereu primeniți prin nașterea de prunci, care dă frumusețe unei societăți, ca și cum ar fi un câmp frumos verde, cu iarbă și flori peste tot, și în același timp că avem această oglindă pentru lumea de dincolo, pentru viața cea veșnică, pentru Împărăția lui Dumnezeu.”

Astfel, în prezența părinților, bunicilor, fraților sau rudelor, copiii, plini de emoție, au arătat ce au pregătit. Întrucât prima duminică a Postului Mare este numită a Ortodoxiei, programul a început cu cântarea „Iubi-te-voi Doamne”, interpretată de Iustina Spoială.

Apoi, copiii din grupa de cateheză a Parohiei au interpretat cântecele dedicate mamei și au recitat poezii. Au urmat momentele Pro Vita: vizionarea unui film artistic de scurt metraj, de Nicolae Negară - „Un film pentru VIAȚĂ” și interpretarea de către Corul misionar al Parohiei a câtorva cântări pentru Viață: „Simfonie pentru Viață”, „Mi-ai luat bilet pentru drumul cel lung”, „Unic din prima secundă” și „Fiecare viață e un dar”.

După rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”, cântată de toți cei prezenți, copiii și tinerii participanți, alături de Părintele Protopop, au făcut o fotografie de grup, fiecare ținând în mâini câte o pancartă Pro Vita.

La final, aceștia au primit dulciuri, exprimându-și bucuriile acestui frumos popas duhovnicesc.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri