Întâmpinat de autoritățile locale și județene, precum și de numeroși credincioși din comuna Mironeasa dar și de pelerinii care s-au închinat la Mănăstirea Hadâmbu, aflată în vecinătatea parohiei, Părintele Mitropolit Teofan a sfințit noul locaș de rugăciune închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit zidurile bisericii, a binecuvântat și pecetluit Sfânta Masă și a uns cu Sfântul și Marele Mir pictura interioară.
În continuare, IPS Teofan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amplasat lângă locașul de cult târnosit.
Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți la sfintele slujbe, prin intermediul cuvântului de învățătură, ca tot timpul să aibă gândirea la Dumnezeu și la Taina Împărăției Cerurilor:
Încercăm prin pocăință să ne îndepărtăm de păcate. Având poziții, avere sau bucurii în viață, ni se cere să nu le idolatrizăm pe acestea, să le avem ca și cum nu le-am avea. Să le avem dar să nu ne atașăm de ele, să le avem dar să fim și milostivi pentru cei care sunt mai săraci. Să se împlinească în noi cuvântul care spune că deși trăim în lume, trebuie să avem o viață mai presus de ea. Deși facem cele ale lumii, gândirea noastră să fie cuprinsă de cele ale Cerului. Să trăim aici pe pământ, dacă se poate, să trăim în ritmul Împărăției Cerurilor. Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să ascultăm cuvântul Domnului care ne spune: „Dacă vrei să dobândești viața de veci, păzește poruncile”. Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere ca să avem o viața în așa fel încât El să privească la noi cu drag, căci ce poate fi mai înalt decât să te privească ceva cu drag? Să vadă cineva în tine că e ceva acolo, în ființa ta. Văzând Dumnezeu duh de pocăință, gândul cel bun, gândul îndreptat spre Împărăția Cerurilor, gând de rugăciune, o să ne ofere putere, păcătoși fiind, să nu pierdem Taina Împărăției Cerurilor.
În semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul parohiei, părintele Ioan Cârcu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Totodată, primarul comunei Mironeasa, Elena Curcudel, precum și viceprimarul Dumitru Curcudel, au primit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, iar binefăcătorii comunității parohiale au primit o Sfântă Scriptură și distincții de vrednicie.
Biserica din Mironeasa, ridicată la ideea și cu sprijinul starețului Mănăstirii Hadâmbu
Piatra de temelie a noii biserici din localitatea Mironeasa, Protopopiatul lași 3, a fost pusă pe 27 iulie 2009 de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în vremea slujirii ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei lașilor.
Ideea ridicării locașului de închinăciune din Mironeasa a aparținut arhimandritului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu. Principalii ctitori sunt Dumitru (viceprimarul comunei Mironeasa) și Elena Curcudel (primarul comunei Mironeasa), împreună cu familia. La edificarea sfântului locaș au mai contribuit numeroși credincioși și fii ai satului, Primăria Mironeasa și Centrul eparhial Iași.
Pictura în tehnica frescă a fost realizată de către pictorul Vasile Serafim Gheorghiță, împreună cu echipa sa, între anii 2019-2023. Lucrările au fost supravegheate de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic până în vara anului 2020, când a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
În incinta ansamblului parohial se mai află Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, recent restaurată, precum și un așezământ social-filantropic, ridicat în ultimii ani.
Vă invităm să accesați și:
(Video) IPS Teofan: „Deși facem cele ale lumii, gândirea noastră să fie la Cer”