Mitropolitul Irineu Mihălcescu a fost comemorat la Mănăstirea Agapia

Arhiepiscopia Iașilor Mai 6, 2023   Autor: Mihail Vrăjitoru

În prima parte a zilei, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, clerul împreună cu obștea monahală și credincioși s-au îndreptat spre cimitirul Mănăstirii, unde a fost oficiată slujba de pomenire pentru Mitropolitului Irineu. Apoi, toți cei prezenți au mers în noua bibliotecă a Mănăstirii Agapia, unde IPS Teofan împreună cu PS Nichifor au săvârșit slujba de binecuvântare.

În cea de-a doua parte a zilei, a urmat o sesiune de comunicări referitoare la „Personalitatea și opera Mitropolitului Irineu Mihălcescu”.

Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul a prezentat o prelegere intitulată, „Activitatea pastorală a IPS Irineu Mihălcescu”:

În general, privind activitatea pastorală a unui mitropolit, nu poți face un rezumat și nu poți condensa decât cele care rămân în scris de la el însuși și mărturiile celor care i-au fost apropiați. Încât, în prezentarea activității pastorale, mă raportez la câteva hotărâri, decizii și aplecându-mă asupra activității sale pastorale, am fost surprins de un realism care a venit din experiența lui, pe de o parte, de profesor, de îndrumător de studenți, pentru că formarea unor tineri presupune deja înțelegerea a cum să formezi mai târziu pe preoții pe care îi ai ca episcop, ca mitropolit, în grija ta. Pe de altă parte, din formarea lui de preot, pentru că până să fi fost mitropolit, a fost preot de mir, a cunoscut din practica de preot lucrurile, durerile și grijile acestora. Hirotonit preot la aproape 50 de ani, o vârstă de maturitate, la 62 de ani arhiereu. Toată această experiență avea să se reflecte în felul cum a îndrumat preoți, în felul cum și-a asumat grija pentru credincioși, felul cum a înțeles simplu și realist să dea o direcție de înduhovnicire a omului.

Au urmat apoi, pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași – Opera teologică a IPS Irineu Mihălcescu, prof. univ. dr. George Enache – Mitropolitul Irineu Mihălcescu în contextul instaurării comunismului în România, dr. Mircea Gheorghe Abrudan - Istorie și istoriografie în opera Mitropolitului Irineu Mihălcescu și maica Maria Giosanu – Mitropolitul Irineu Mihălcescu și Mănăstirea Agapia.

Sesiunea de comunicări a fost moderată de arhim. Policarp Chițulescu, care a adresat un cuvânt referitor la evenimentele dedicate Mitropolitului Irineu Mihălcescu:

Evenimentul de astăzi este, într-adevăr, după cum am observat, construit pe două coordonate esențiale, având o latură comemorativă pentru că se împlinesc trei sferturi de veac, 75 de ani, de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Irineu Mihălcescu. Probabil evenimentul de astăzi va fi un preambul la împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa, care se va întâmpla anul viitor. Dar evenimentul de astăzi nu a fost numai comemorativ, ci și inaugural, pentru că s-a deschis și s-a sfințit, consider eu, cea mai frumoasă bibliotecă mănăstirească și, vă asigur că am văzut multe în țara aceasta, una dintre cele mai înzestrate cu cărți și bine rânduită. Desigur că meritul este al mai multor persoane, este conjugat așa cum am spus, de la conducerea care înțelege valoarea cărții și rostul unei biblioteci, până la maicile ostenitoare, care au pus în rânduială cărțile. De asemenea, biblioteca nu va rămâne un loc de vizitare, ci este un loc de studiu, de cercetare, de aprofundare a învățăturii Mântuitorului, a învățării Sfinților Părinți, iar cartea nu se admiră pe dinafara, ci pe dinăuntru.

La sfârșit, IPS Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat felul în care Mitropolitul Irineu a iubit Biserica:

Nu ca o completare, ci ca o subliniere la cele spuse, faptul că mitropolitul Irineu a iubit foarte mult țara și biserica lui. Amintea adesea că biserica este împărăția lui Dumnezeu pe pământ. A mărturisit acest lucru pentru că, nu am nicio îndoială, că primul său contact cu împărăția lui Dumnezeu pe pământ, biserica, a fost casa tatălui său, părintele Ioan și a mamei sale, Ileana, părinți care au dat naștere la 11 copii. De fapt, Mitropolitul Irineu, într-o notiță autobiografică, spunea că a dorit de mic copil să ajungă învățător și preot. Avea o admirație deosebită față de primul său învățător din sat și față de tatăl său. Dumnezeu l-a ajutat să fie, nu învățător, ci profesor universitar, nu preot, ci arhiereu.

Cine a fost Mitropolitul Irineu Mihălcescu?

Mitropolitul Irineu Mihălcescu s-a născut în data de 24 aprilie 1874, fiind al șaselea din cei zece copii ai preotului Ioan Mihălcescu și ai prezbiterei Elena, din satul de munte Valea Viei, comuna (pe atunci) Pătârlagele, județul Buzău. A fost profesor de Teologie Dogmatică și Simbolică la Facultatea de Teologie din București (1904-1939), decan al aceleiași instituții superioare de învățământ teologic (1927-1929; 1933-1936), precum și al Facultății de Teologie din Chișinău (1926-1927). În octombrie 1936, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar la 29 noiembrie 1939, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, fiind întronizat în Catedrala Mitropolitană din Iași, la 17 decembrie același an. A păstorit istorica mitropolie moldavă până la data de 16 august 1947, când s-a retras la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, unde și-a dat obștescul sfârșit, la 5 aprilie 1948; a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Agapia.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri