Membri ai ATOR Iaşi, în pelerinaj la Cluj

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 7, 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, am luat trenul şi după o lungă călătorie de 9 ore am ajuns la fraţii noştri din Ardeal.

Ziua a început cu rugăciunile de dimineaţă pe care le-am rostit împreună cu câţiva membri din ASCOR Bucureşti, cei care ne-au însoţit pe durata sejurului nostru. Muzeul Etnografic „Romulus Vuia“ din Cluj a fost următoarea noastră oprire, încheindu-ne ziua prin participarea la canonul de rugăciune de la bisericuţa de lemn din campusul universitar Haşdeu, loc de întâlnire al studenţilor clujeni.

În următoarea zi a urmat marea provocare, care a reprezentat un alt motiv al venirii noastre în inima Ardealului: pelerinajul pe jos până la Mănăstirea Nicula.

1.100 de tineri cărora ne-am alăturat şi noi au purces într-un pelerinaj de la Mănăstirea Iclod - locul unde meşterul Luca din Iclod a pictat icoana făcătoare de minuni, aflată acum la Mănăstirea Nicula, punctul final al pelerinajului nostru.

Pe drumul către Maica Domnului de la Nicula, destinaţia noastră finală, am cântat imne religioase, am făcut cunoştinţă cu pelerinii şi ne-am folosit de acest timp pentru a medita şi pentru a ne ruga lui Dumnezeu. Popasurile făcute la biserica din Gherla cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ sau la baza Dealului Cărămidăriei, unde se află gropile comune în care au fost aruncaţi cei care au murit în Penitenciarul de la Gherla în timpul regimului comunist, au fost prilej de meditaţie, comemorare şi reflecţie pentru noi. Cei mai mulţi dintre ei - modele acum pentru noi, au murit tineri, având în minte un ideal şi apărându-şi credinţa.

Prin participarea la acest pelerinaj, noi am ieşit în căutarea şi în întâmpinarea lui Dumnezeu, astfel că odată ajunşi la Mănăstirea Nicula, destinaţia noastră, am mulţumit Maicii Domnului că ne-a fost ajutor pe drum, participând la slujba Vecerniei şi închinându-ne icoanei sale.

Participarea la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Nicolae“, biserica studenţească sau biserica ASCOR-ului din campusul Haşdeu, cum este aceasta cunoscută în oraş, a reprezentat începutul celei de-a treia zile petrecute la Cluj. Am găsit aici o comunitate tânără ce se insuflă din harul mănăstirilor de demult. Ne-am umplut sufletele cu putere din rugăciune şi din învăţăturile desprinse din Sfânta Evanghelie şi ne-am continuat ziua vizitând oraşul cu toate cele frumoase ale sale: Grădina Botanică, centrul istoric, Universitatea şi am încheiat-o cu un schimb de impresii despre zilele petrecute împreună.

Au fost nişte momente care cu siguranţă ne vor fi de folos fiecăruia dintre noi şi pentru care le mulţumim noilor noştri prieteni de la Cluj. Am învăţat că, aşa cum a spus părintele Ciprian, pelerinajul încearcă o analogie sau o comparaţie cu pelerinajul lui Hristos în lume. Dumnezeu a ieşit dintru ale Sale pentru a se întâlni cu noi. Ce poate face o călătorie cu trenul!...

Evenimentul „Studentul ieşean“ va fi organizat de ASCOR Iaşi pe 13 mai

După binecuvântare, am luat drumul înapoi spre casă, acelaşi tren, îmbogăţiţi sufleteşte, meditând la cele învăţate, cu speranţa că aşa cum atunci când atingi o floare îi păstrezi mirosul, tot aşa se va întâmpla şi cu sfinţenia pe care am întâlnit-o aici. Să o păstrăm sub ocrotirea Maicii Domnului.

Sperăm că o să ne vedem curând cu prietenii pe care ni i-am făcut la Cluj, de ce nu chiar aici, la Iaşi, pentru că se anunţă un eveniment important pentru tinerii ieşeni - „Studentul ieşean“, organizat de ASCOR Iaşi pe 13 mai, având ca temă „Tânărul între reuşită şi eşec, în familie şi în carieră!“ la care sunt invitaţi şi membrii ASCOR Cluj. (Iuliana Pîrvu, voluntar ATOR Iaşi)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri