Din soborul coslujitor, alături de ierarh a făcut parte părintele Mihai Zvorăște, inspector eparhial în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor cât și părintele pr. Nicolae Axentioi, protopop de Târgu-Neamț.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”. Tot în această binecuvântată zi, în cadrul aceleași parohii a fost organizată ședința semestrială a preoților din Protopopiatul deja amintit.
Preasfințitul Părinte Episcop-vicar, în cuvântul său de învățătură, rostit ieri, a subliniat următoarele:
Suntem chemați să stăm înaintea Domnului. „Opriți-vă și cunoașteți că Eu sunt Domnul Dumnezeu.” Oprirea noastră nu este o neglijare ori o trândăvire a unor datorii pe care le avem, ci această oprire este o atenție pe care o acordăm în sufletele noastre pentru a putea pricepe un rost mai adânc, acela al chivernisirii de zi cu zi a grijilor și a nevoilor noastre. Această oprire este una care ne îmbogățește și ne crește.”
Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcție și de înfrumusețare a casei sociale, părintele Dumitru Pintilie a primit distincția de vrednicie „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult și au ajutat la zidirea casei sociale: primarului comunei, prof. Vasile Dorneanu i s-a oferit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar preotesei Mihaela Pintilie, diplomă de vrednicie.
În continuarea evenimentelor amintite, după slujba de sfințire și după agapa creștinească s-a desfășurat ședința semestrială a preoților.
Ședința a fost prezidată de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Cuvântarea tematică cu titlul „Biserica – loc al vindecării” a fost susținută de către preotul Manuel Dorneanu, paroh al Parohiei Pipirig I, care în tratarea lucrării sale a vorbit preoților despre: capacitatea vindecării omului prin rugăciune și participare la Sfintele Taine, despre relația dintre rugăciune și vindecare, dar și despre bolile sufletești, atât din punct de vedere teologic cât și medical. Un loc aparte în lucrarea părintelui Manuel Dorneanu a fost ocupat de capitolul dedicat diferențelor dintre plăcere și bucurie.
În cadrul ședinței, preoții au luat act de cele mai recente îndrumări pastoral-misionare pentru desfășurarea unei activități rodnice în folosul bisericii și al credincioșilor. Ședința a continuat cu o intervenție a părintelui protopop Nicolae Axentioi, care a adus aproape de sufletele preoților prezenți un cuvânt din Sfinții Părinți despre rolul preotului, despre folosul rugăciunii și a vindecării creștinului de astăzi, mult încercat.
În ultima parte a ședinței, s-au discutat problemele administrative care au apărut în parohii, precum și alte aspecte de ordin duhovnicesc sau nelămuriri avute de preoții prezenți.
Casa socială a Parohiei Boboiești
Casa socială a fost reabilitată între anii 2020 și 2023, însă construcția acesteia a început în anul 2010 sub coordonarea vrednicului de pomenire preot paroh Vasile Ghindăoanu, iar din anul 2020 a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Suprafața construită a fost extinsă, ajungând la 260 de metri pătrați, a fost adăugată o sală de ședințe, un cerdac din lemn și anexe. Tavanul a fost refăcut în formă de boltă cilindrică, învelitoarea acoperișului a fost înnoită și s-au realizat finisaje interioare și exterioare. Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea preotului paroh Dumitru Pintilie cu ajutorul consiliului și comitetului parohial, cu jertfă și sprijinul sponsorilor. Toate acestea fiind posibile prin munca și dăruirea neîncetată a credincioșilor din parohie, dar mai ales cu sprijinul Consiliului local și bunăvoința domnului primar, prof. Vasile Dorneanu.
(Pr. Mihai Togan Capșa)