Liturghie arhierească la schitul cu trei viețuitori

Arhiepiscopia Iașilor Februarie 5, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Schitului Boureni a fost neîncăpătoare duminica aceasta pentru credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Teofan, alături de părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria și de părintele ieromonah Proclu Găinuţă, egumenul Schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de monahi de la Mănăstirea Sihăstria, împreună cu grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

„Cel mai mare lucru din viața omului este smerenia”

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a adresat credincioșilor prezenți cinci sfaturi: „Să plecăm la casele noastre având în minte cinci lucruri. În primul rând, să avem grijă să nu lipsească din viața noastră dumnezeiasca Scriptură, din care suntem datori să citim, cel puțin în zilele de sărbătoare. În al doilea rând, să nu uităm să mergem la Sfânta Biserică cât mai des cu putință, atât în zilele de duminică, cât și uneori în cursul săptămânii, la Sfintele Liturghii oficiate la bisericile parohiale și în mănăstiri. În al treilea rând, e necesar să înțelegem că cel mai mare lucru din viața omului este smerenia. În al patrulea rând, să ne străduim să avem taina rugăciunii, gândindu-ne la păcatele pe care le-am săvârșit și iertând în același timp greșelile pe care alții le-au făcut împotriva noastră. În ultimul rând, să nu uităm această preafrumoasă și preacuprinzătoare rugăciune «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!».

După împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, părintele egumen Proclu Găinuţă a rostit o alocuțiune pentru a marca însemnătatea zilei: „Această zi a fost, de 23 de ani de când slujesc la acest locaș monahal, cea mai frumoasă și cea mai importantă. Schitul nostru încearcă să-și împlinească misiunea pe care Dumnezeu i-a rânduit-o, aceea de a fi o candelă vie în acest ținut, iar credincioșii care ne trec pragul să găsească o poartă deschisă și o inimă caldă care să-i primească cu toată dragostea. Înaltpreasfinția Voastră, noi v-am avut și vă vom avea întotdeauna în inimile și în sufletele noastre; numele Înaltpreasfinției Voastre a fost la loc de cinste și în pomenirea sfintelor slujbe. N-am ezitat nici măcar o clipă ca numele Înaltpreasfinției Voastre să fie scos din rânduiala sfintelor slujbe. Preferăm mai bine să fim scoși noi din această viață decât numele Preasfinției Voastre să fie scos din rânduiala Sfintelor slujbe, așa cum au rânduit Sfinții Părinți de sute și mii de ani”.

Până în anul 1990, Schitul Boureni a fost închis, slujindu-se Sfânta Liturghie în biserică numai de ziua hramului, pe 21 mai. Schitul s-a redeschis în anul 1990, fiind dat în grija unor părinți de la Mănăstirea Neamț, iar din anul 1992 a fost încredințat Mănăstirii Sihăstria. În prezent se fac unele înnoiri, cum ar fi un beci pentru iarnă și un corp nou de chilii. Obștea schitului număra trei părinți și frați, conduși de ieromonahul Proclu Găinuță.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri