Lansare de carte și concert de colinde la Pârcovaci

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 21, 2022

Cartea lansată duminică apare cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a scris și frumosul Cuvânt înainte, în colecția Studii Teologice Bucovinene, și este îngrijită de părintele Nicolae Crăciun și de prof. Luminița Vartolomeu din Suceava.

Spectacolul prilejuit acest eveniment cultural a fost organizat în Căminul cultural al localității Pârcovaci, având ca protagoniști ai scenei pe preoții Protopopiatului Hârlău care alcătuiesc Corala „Potirul”, dirijată de părintele protopop Victor Pâslariu, și corul „Sfântul Cuvios Iosif” de la Mănăstirea Văratec, din județul Neamț.

După frumoasa introducere în atmosfera sărbătorii de Crăciun reprezentată de chemarea cântecului de toacă interpretat de tânărul Justinian Crăciun, părintele protoiereu Victor Pâslariu a adresat un frumos și călduros cuvânt de bun găsit tuturor celor prezenți și a felicitate autorii acestei recente apariții culturale și biografice care evocă pe distinsul arhimandrit Vartolomeu Dolhan, fiu al acestui sat.

După interpretarea sublimă a colindelor de Crăciun, unele dintre ele special alese pentru acest eveniment, colinde ale celor întemnițați în închisorile comuniste, prof. Laura Crăciun, moderatorul acestei întâlniri, a vorbit celor prezenți despre minunatul moment al Nașterii Domnului și a prezentat pe cei doi ostenitori ai apariției acestei cărți, preotul Nicolae Crăciun și prof. Luminița Bartolomeu din Suceava.

Totodată, părintele paroh Nicolae Crăciun a adus în atenția ascultătorilor îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de a aduna mărturiile celor care l-au cunoscut pe părintele Vartolomeu, arhimandrit și pictor bisericesc care, în anii ’60 ai secolului trecut, a înfrumusețat cu frescă, biserica aflată sub ocrotirea Sfintei Împărătese Pulheria din 1834 până în prezent.

Frânturi din captivanta și luminoasa activitate a fiului acestor meleaguri, evocând copilăria, școala absolvită aici, periplul educativ de la Vorona, școala de cântăreți bisericești din Botoșani, Facultatea de Arte frumoase din Iași, treptele ierarhice, dar și anii de temniță urmate de domiciliul forțat la Falcău, Râșca și Văratec (unde se va muta la Domnul pe 15 septembrie 1980), au scos în evidență chipul unui monah blând, darnic, duhovnicesc și plin de iubire față de toți.

Prof. Luminița Vartolomeu din Suceava, ucenică a părintelui de la sosirea acestuia în Parohia Falcău din județul Suceava, a evocat și ea figura luminoasă  și blândă a celui ce a fost dumneaei și multor tineri din parohie mentor și duhovnic. Amintirile copilăriei, presărate de prezența impresionantă și dominantă a figuri patriarhale a părintelui au marcat întreaga viață a doamnei professor.

Astfel a descris în frumoase și elogioase cuvinte crâmpie din frumoasa relație ucenic-mentor-duhovnic, avută cu părintele în anii frumoși cât a slujit la biserica din Falcău dar și după plecarea acestuia la Râșca și Văratec.

Părintele Vartolomeu Chira, slujitor la Catedrala „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și el ucenic al părintelui Dolhan, a prezentat și el în imagini plastice, figura impresionantă blândă și cucernică a celui care i-a fost duhovnic și îndrumător spre monahism. Se simțea onorat că, la intrarea în monahism, a primit același nume de călugărie ca mentorul său.

Au mai avut loc câteva luări de cuvânt și cea mai importantă dintre ele, cea a lui George Budacea, pensionar din orașul Hârău, a amintit în frumoase și emoționante cuvinte despre evocările anterioare atât pe care domnia sa le-a făcut în convorbirile cu părintele Nicolae Crăciun, dar și de existența unui articol biografic apărut în revista Protopopiatului Hârlău „Lumina credinței” de acum zece ani, prilejuit de sărbătorirea a 100 de ani de la nașterea preotului și pictorului Vartolomeu.

La finalul manifestării, Corul „Sf. Cuv. Iosif” al Mănăstiri Văratec, ne-a încântat cu un concert extraordinar de colinde, special interpretate pentru a aduce un omagiu părintelui Vartolomeu Dolhan, cel care, cu ani în urmă era colindat la mormântul său din cimitirul mănăstirii de fiicele duhovnicești.

Maica stareță a Mănăstirii Văratec din județul Neamț, stavrofora Iosefina Giosanu, a vorbit audienței despre amintirile personale ale dumneaei cu privire la ultimii ani din viață ai părintelui și a prezentat celor prezenți impresii de la slujba impresionantă a înmormântării iubitului părinte duhovnicesc Vartolomeu.

Seara s-a încheiat cu o prezentare a obiceiurilor de Crăciun și Anul nou a grupurilor de colindători ai satului Pârcovaci, după cei doi autori au împărțit cu generozitate cărți și autografe celor prezenți.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri