Evenimentul, organizat de Protopopiatul Pașcani în colaborare cu Asociația „Visarion Puiu”, a început cu oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfinții Voievozi”, lăcașul de cult în care, în anul 1879, a fost botezat pruncul Victor, cel care, mai târziu, pe 22 decembrie 1905, va fi tuns în monahism sub numele de Visarion, la Catedrala Episcopală din Roman.
Manifestarea a continuat cu slujba de pomenire și simpozionul desfășurat în Aula „Visarion Puiu” a Protopopiatului Pașcani. La simpozion au participat pr. lect. univ. dr. Florin Țuscanu, pr. dr. Alexandru Baciu, inspector în cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Arhim. Andrei Ioniță, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Auditoriul a fost format din preoți ai Protopopiatului Pașcani, profesori și elevi ai Colegiului Național „Mihail Sadoveanu” și ai Liceului Tehnologic „Mihai Busuioc”.
În cadrul simpozionului, pr. lect. univ. dr. Florin Țuscanu a prezentat viața de surghiun pe care a dus-o Mitropolitul Visarion în ultimii săi 20 de ani de viață, exil reflectat chiar și în epitaful scris pe cruce, la dorința sa: „Cum voi cânta cântarea Domnului în pământ străin”.
Pr. dr. Alexandru Baciu a vorbit despre activitatea Mitropolitului Visarion în Transnistria, unde a avut grijă de toate minoritățile. A ajutat găgăuzii, cu bani proprii, să își ridice o moschee și a militat pe lângă autoritățile de atunci pentru construirea a patru sinagogi în Transnistria.
De asemenea, Pr. Arhim. Andrei Ioniță a adăugat: „Suntem, în societatea actuală, într-o criză de modele. Însă, privind la cel ce a fost ierarhul Visarion, putem cu adevărat vedea un model, un tipar bun de urmat, mai ales în ceea ce privește iubirea și compasiunea lui față de poporul român de pretutindeni”.
„Zilele Mitropolit Visarion Puiu. Centenarul Patriarhiei Române (1925-2025). 90 de ani de la alegerea lui Visarion Puiu ca Mitropolit al Bucovinei” vor continua cu alte manifestări la Roman și Mănăstirea Neamț și se vor încheia pe 27 februarie, de ziua de naștere a mitropolitului, la Bălți.
Organizarea simpozionului reprezintă o tradiție pentru Protopopiatul Pașcani, aflându-se la cea de-a 29-a ediție.
(Pr. misionar protopopesc Marius Ștefan)