Au fost invitați să vorbească despre carte părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan, autorul volumului.
În prima parte a evenimentului, părintele decan Ioan Vicovan a vorbit despre contextul în care a păstorit și în care s-a remarcat Sfântul Iosif cel Milostiv. „El s-a impus în conștiința românilor. De pildă, Nicolae Iorga spunea că poporul îl considera sfânt încă din timpul vieții”. Totodată, părintele a menționat că mitropolitul Naniescu s-a născut dincolo de Prut, în Basarabia, în anul 1818, însă a activat dincoace de Prut. Un rol important pe care l-a avut a fost acela de a fi martor ocular la slujba de punere a pietrei de temelie pentru Catedrala Mitropolitană din Iași. El a subliniat și faptul că mitropolitul Iosif Naniescu ,,a trăit și a activat într-o perioadă foarte bogată în evenimente, implicându-se activ. A donat bogata sa bibliotecă Academiei Române. A lucrat mereu nu doar cu gândul la prezent, ci cu gândul la viitor, la eternitate. A fost un om foarte milostiv, a arătat o grijă aparte față de elevii și studenții săraci care studiau în vremea aceea cu mult efort. A fost un om și al timpului său, dar a rămas și un om al timpului nostru, al eternității”.
Câteva observații asupra lucrării a făcut și prof. univ. dr. Constantin Dram, care a menționat că „subiectul cărții este cu totul și cu totul deosebit. În carte veți găsi toate datele despre un om care a trecut prin toate formele de purgatoriu și o mulțime de alte chestiuni pe care le-a făcut Iosif Naniescu”. De asemenea, a vorbit și despre importanța secolului al XIX-lea, considerându-l „cel mai particular secol din istoria umanității; i s-a spus lungul secol. Este lungul secol pentru că în acest secol s-a consolidat civilizația, atunci s-au descoperit o mulțime de lucruri, toate contribuind la lumea de astăzi”.
Autorul lucrării, pr. Vasile-Lucian V. Goldan a explicat că volumul pe care l-a publicat reprezintă teza de doctorat pe care a susținut-o în anul 2018, la Școala Doctorală de Istorie din Iași. „Lucrarea tratează doar din punct de vedere istoric viața și activitatea sfântului ierarh Iosif cel Milostiv. Motivația întocmirii unei lucrări biografice care să aibă la bază sintetizarea materialului istoriografic are ca principal motiv faptul că până în prezent nu a existat o astfel de lucrare. Principalul izvor folosit în realizarea lucrării a fost documentul de arhivă”. De asemenea, părintele Goldan a ținut să precizeze că „lucrarea nu își propune să demonstreze caracterul sfințeniei vieții mitropolitului”, ci are rolul de a „aduce în lumina cercetării istoriografice personalitatea sa”. Munca sa a constat în cercetarea tuturor documentelor de arhivă despre ceea ce însemna organizarea Mitropoliei Moldovei și Sucevei în perioada 1875-1902.
În încheiere, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate autorului, dar și invitaților.
Preotul Vasile-Lucian V. Goldan este licențiat în Teologie Ortodoxă, Drept și Istorie și a urmat cursurile de master ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. În anul 2017 a obținut titlul de doctor în Teologie Ortodoxă. În anul următor a obținut și titlul de doctor în istorie, în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Sfântul Ierarh Iosif Naniescu (1818-1902) a fost un mitropolit și cărturar român, membru de onoare al Academiei Române. Timp de 27 de ani a păstorit Mitropolia Moldovei. A fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5 octombrie 2017, primind titulatura „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei”. Pe 5 martie 2018, a avut loc proclamarea canonizării lui, în Catedrala Mitropolitană din Iași. (Andreea Ciobotariu)