Pentru prima dată anul acesta, festivalul s-a organizat în municipiul Iași. La ediția din acest an, a participat un număr de aproximativ 210 elevi, însoțiți de cadrele didactice de la diferite instituții de învățământ din județul Iași.
„Am primit cu drag propunerea și am semnat Acordul de Parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul i-a așezat în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele ocupă meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social”, a specificat părintele paroh Mihai Mărgineanu.
În deschiderea evenimentului a fost invitat și lect. dr. Bogdan Constantin Neculau, directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care a subliniat în discursul său: „Naşterea Mântuitorului, deşi petrecută cu două milenii în urmă, este mai actuală ca oricând. Pentru creștini, în fiecare an, Hristos se naşte, nu doar s-a născut - „Hristos se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L”. Ascultând colindele creştine, simţim parcă un fior de sfinţenie şi de bucurie care vine de undeva de departe, prin veacuri, pentru că ele își au originea în pridvorul vechilor biserici românești, împărtășind un aer arhaic de cronică și cazanie. Poezia siderală a colindelor Îl apropie pe Dumnezeu de noi; întotdeauna neamul nostru a ştiut cum nu se poate mai bine să-L aducă pe Dumnezeu la el acasă, an de an, generaţie de generaţie”.
Festivalul-concurs de colinde tradiționale a fost organizat de Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Ruginoasa prin implicarea meritorie a cadrelor didactice și în parteneriat cu reprezentanții instituțiilor partenere. Scopul acestui tip de concurs a fost cel de-a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a facilita un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. Comisia de jurizare a acestei ediții a fost compusă din pr. Constantin –Nichifor Hrestic - președintele juriului, părintele Petru Ursache de la Biserica „Sfântul Nicolae”- Tătăruși, prof. Mihaela Rusu și prof. Nica Beatrice. În timpul activității a avut loc și prezentarea expoziției „E vremea colindelor”, ce a cuprins lucrări realizate de elevii participanți. Toți elevii au primit diplome de participare, colăcei, dulciuri și alte surprize din partea organizatorilor.
Manifestările dedicate Sărbătorii Nașterii Domnului continuă la Biserica Toma Cozma în perioada 19-27 decembrie 2019
Micii colindători repetă intens pentru Concertul de colinde „Să ne bucurăm de Domnul”. La parohie se desfășoară cursul gratuit de colinde, ajuns la ediția a XVI-a. Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca formator pe Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica „Toma Cozma”. Ca și în anii precedenți, absolvenții cursului gratuit de colinde vor susține tradiţionalul Concert de Colinde „Să ne bucurăm de Domnul!”, la biserica parohială. Acesta va avea loc joi, 19 decembrie, de la ora 18.00. Seara de concert va fi presărată cu surprize. Intrarea va fi liberă pentru publicul larg. Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul parohiei, pagina de facebook Biserica Toma Cozma sau la tel. 0741.706.602 - Vasilica Onofrei, specialist Relaţii Publice.
Concert aniversar de colinde al corului parohial
Bogata activitate liturgică și culturală a corului parohiei, desfășurată în timpul celor 20 de ani la Biserica „Toma Cozma”, va fi marcată prin Concertul de Crăciun de miercuri, 25 decembrie, de la ora 12.00, ce va fi susţinut în biserică. Intrarea va fi liberă, iar bucuria se împărtășește din toată inima. În toate cele trei zile de Crăciun, la parohie sunt pregătite surprize și vor fi intonate colinde, în timpul și după Sfânta Liturghie.