Mare sărbătoare pentru credincioşii din localitatea ieșeană Cucuteni. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a sfinţit pictura recent finalizată a locaşului de cult prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. A urmat, apoi, Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh și soborul slujitor în biserica parohială. La slujbele săvârşite au participat cu evlavie numeroşi credincioşi, cât şi oficialităţi locale.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a evidențiat importanța prezenței bisericii în viața noastă:
Biserica este locul în care omul se roagă către Dumnezeu pentru sine și pentru alții. Biserica este, în același timp, locul în care omul încearcă să înțeleagă adevărul, că doar devenirea noastră precum pruncii, adică dobândirea nevinovăției lor sau tinderea spre această inocență, ne transformă pe noi, creștinii, în membrii ai Împărăției Cerurilor. Da, biserica este locul în care ne luptăm în rugăciune către Dumnezeu. La Sfânta Proscomidie, în timpul Utreniei, în timpul Sfintei Liturghii, ne rugăm lui Dumnezeu din altar și dumneavoastră, poporul lui Dumnezeu, răspundeți cu „Doamne miluiește” sau cu celelalte părți ale dialogului de rugăciune, pentru că simțim că fără de rugăciune suntem precum peștele fără apă, floarea fără soare sau umiditate sau noi fără de aer.
La final, a adus un cuvânt de mulțumire și părintele paroh Andrei Mocanu:
Mulțumesc tuturor, pentru că o biserică fără credincioși este asemenea unei grădini fără flori, este ca o fântână fără de apă. Această biserică, care nu a fost niciodată pictată integral, astăzi se vede împodobită ca o mireasă care își așteaptă mirele. Noi, cei care am pus, zicem noi, zi de zi, umărul la această lucrare, ne bucurăm nespus și știm că aceasta nu am făcut-o pentru noi și că Dumnezeu nu ne va judeca pentru ceea ce am făcut, ci pentru ceea ce poate trebuia să facem și încă nu am făcut.
Pentru efortul depus la înfrumusețarea bisericii cu pictură neobizantină, părintele paroh Andrei Mocanu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, hirotesia întru iconom stavrofor.
Cei ce s-au implicat în lucrările la pictura bisericii din Cucuteni au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ordine și distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Biserica are ca hram marele praznic împărătesc Schimbarea la față și este monument istoric înscris pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004. Anuarul Arhiepiscopiei Iașilor din 1909 citează ca an al ctitoriei anul 1457 după o însemnare de pe manuscrisele slave din 1635. Cu deosebita trudă a enoriașilor, sub stricta coordonare și implicare a pr. Ungureanu Mihail Adeodatus (2005-2012), s-au desfășurat ample lucrări de reconsolidare și reparații capitale, de restaurare a Bisericii, a acoperișului și a gardurilor tip cetate, fiind resfințită în anul 2011 de către PS Calinic Botoșăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din anul 2014, de când a fost numit pr. Andrei Mocanu, paroh al comunității din Cucuteni, la biserică au fost începute lucrări de pictură, biserica nemaifiind pictată vreodată.