Pelerini din toată țara au participat marți, 29 august, la hramul principal al Mănăstirii Secu din județul Neamț – Tăierea capului Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan Botezătorul. Sfintele slujbe au fost oficiate de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan le-a vorbit celor prezenți despre întoarcerea la Dumnezeu prin pocăință:
Dumnezeu ne-a rânduit, chiar nouă, oameni plini de păcate, revenirea în fire, intrarea în duh de pocăință și întoarcerea la casa Tatălui nostru, care este Biserica. Întoarcerea prin pocăință la casa Tatălui nostru se arată în multe feluri. În primul rând, suntem chemați să fim cuprinși de îngândurarea: „Nu cumva nu suntem pe cale? Nu cumva rătăcim? Nu cumva ne-am îndepărtat de traiectoria pe care ne-o dorește Dumnezeu în viața noastră?” Chemarea spre pocăință, se arată în al doilea rând, prin întoarcerea minții noastre la Dumnezeu. Întoarcere care înseamnă a nu ne mai hrăni din cuvintele înțelepciunii acestei lumi și a ne deschide spre a fi învățați, cum spune Sfântul Apostol Pavel, prin cuvintele care vin de la Duhul Sfânt. Întoarcerea minții către Dumnezeu, prin pocăință, înseamnă a dobândi gândul lui Hristos, gândirea Bisericii. Să nu ne hrănim cu vicleniile lumii, cu care, de fapt, ne hrănim atât de mult. Și, prin atitudine smerită, prin gândul la Dumnezeu, prin rugăciune, în mod special ceea ce se numește rugăciunea minții sau a inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine, păcătosul!” și prin citirea Sfintelor Scripturi, omul se golește de duhul lumii și se umple de gândirea lui Dumnezeu, potrivind, cum măturisește Sfântul Isaac Sirul: „Cele de jos cu cele de sus”.
Pe parcursul zilei, credincioșii prezenți la Mănăstirea Secu s-au putut închina la moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în Aghiasmatarul din curtea mănăstirii. Programul liturgic a continuat după-amiază, cu Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Varlaam și a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Râmnicului, iar mâine dimineață va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de pomenirea ctitorilor. Liturghia de mâine va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
Scurt istoric
Mănăstirea Secu este o vatră monahală de intensă trăire duhovnicească a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani. În jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetății Neamțului, pe valea Pârâului Secu, se așează un grup de sihaștri care vor întemeia mai apoi, în anul 1530, sub conducerea ieroschimonahului Zosima, călugăr de la Mănăstirea Neamț, schitul cu același nume: Schitul lui Zosima. În secolul al XVII-lea, Nestor Ureche, vornicul Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, împreună cu soția sa Mitrofana, ctitoresc mănăstirea de piatră, în formă de cetate dreptunghiulară, cu biserica mare în mijlocul zidurilor, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul”.