IPS Teofan: „Contribuţia Academiei Române este absolut necesară pentru îndeplinirea dezideratului: unirea Basarabiei cu România“

Arhiepiscopia Iașilor Martie 30, 2018   Autor: Flavius Popa

În prelegerea sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a reliefat faptul că, deşi s-a aflat într-un context dificil, ţara a împlinit ceea ce nu se putea realiza, unirea Moldovei cu Regatul României: „Sunt momente în istoria lumii care se înţeleg greu, pentru că au în ele elemente tainice, surprinzătoare, cu nuanţe inedite pe alocuri. Unirea Basarabiei cu Regatul României de acum 100 de ani face parte din categoria acestor evenimente uimitoare, de neînţeles pentru logica obişnuită a oamenilor şi a istoriei. În primul rând, nimeni nu întrezărea la începutul şi pe parcursul Primului Război Mondial că se va ajunge la asemenea fapt. Românii din ţinutul dintre Prut şi Nistru simţeau puternic agresiunea ocupantului rus asupra lor, dar erau oarecum împăcaţi cu situaţia în care să găseau. Nu se întrezărea nici o cale de ieşire. Nici românii din regat nu se gândeau la o asemenea perspectivă. Preocuparea lor de căpetenie era Ardealul, pe care sperau să-l aducă acasă inclusiv cu sprijinul armatelor ţariste. Un alt element uimitor în ecuaţia unirii Basarabiei cu România este legat de faptul că Regatul Român se găsea atunci într-o situaţie extrem de dificilă. A te uni cu o ţară ce era ocupată în mare parte de trupe inamice nu constituia cu certitudine un element de atractivitate. În pofida tuturor acestor fapte, Unirea Basarabiei cu România a avut loc. Dumnezeu şi oameni puternici din stânga şi din dreapta Prutului au făcut ca nesperatul să devină realitate, imposibilul să aibă loc.

„Este nevoie de oameni vizionari, puternici şi curajoşi, un moment potrivit şi mult ajutor de la Dumnezeu“

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat rolul pe care Academia Română îl are în împlinirea dezideratului fundamental: „Situaţia de acum este mult mai propice pentru unire decât cea din martie 1918. Este nevoie de oameni vizionari, puternici şi curajoşi, un moment potrivit şi mult ajutor de la Dumnezeu. Suntem încredinţaţi că aşa cum ne-am obişnuit de-a lungul vremii, Academia Română, cel mai înalt for de cultură în varii domenii, prin specialişti de excepţie, cu mare capacitate de analiză, va arăta şi de această dată calea de urmat. Contribuţia esenţială şi specifică a Academiei Române este aşadar absolut necesară pentru îndeplinirea dezideratului fundamental de astăzi  a naţiunilor române, şi anume unirea Basarabiei cu România“.

Spre finalul acestui eveniment a fost semnat un acord de parteneriat între Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova şi Primăria Municipiului Iaşi.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri