Ceremonia militară și religioasă de la unitatea din Tătărași a început cu intonarea imnului național de stat al României, și a continuat cu slujba de binecuvântare a monumentului ridicat în amintirea soldaților români căzuți la datorie în misiunile militare din Afganistan – sublocotenentul Iosif Silviu Fogarași și sublocotenentul Mihai Anton Samoilă. De asemenea, ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru cei doi militari trecuți la cele veșnice dar și pentru eroii neamului din toate timpurile. După oficierea serviciului religios, autoritățile militare și oficialitățile locale au ținut câteva prelegeri.
În cadrul acestui eveniment, Părintele Mitropolit Teofan a adresat un scurt cuvânt: „Fie că este vorba de biruință sau înfrângere în războaie, de o reușită într-un anumit domeniu sau de o nereușită într-o acțiune sau faptă, Crucea a fost prezentă. Ea a fost prezentă pe turlele bisericilor, la intersecții de drum, au fost vremuri când Crucea a fost dată puțin la o parte, iar acum, în momente de libertate, cu toate greutățile prin care trecem, Crucea începe să reapară în locuri foarte importante. […] Mă bucur că ați ridicat această cruce în memoria colegilor dumnevoastră, și cred că dumneavoastră, oștenii de aici, trecând prin timpul zilei prin fața acestei troițe, vă veți opri în gând, în simțire, pentru o clipă, aducându-vă aminte de cele două nume, Iosif și Mihail (cei doi militari căzuți la datorie n.r.), și ei deja vor simți din Împărăția Cerurilor că v-ați gândit la dânșii. […] După o viață scurtă se deschide adevărata viață – veșnicia, unde și întâlnirea cu Iosif și Mihail va fi posibilă.
În memoria militarilor, cei prezenți astăzi aici, ne-am hotărât să ridicăm acest monument în memoria și în cinstea lor, și vreau să spun că această dată, 11 noiembrie 2003, când a murit sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogarași, a fost declarată ca zi a veteranilor de război decedați în teatrele de operații. […] Camarazii noștri sunt memoria vie a unității noastre, vie pentru că mulți dintre noi i-am cunoscut, și sunt un exemplu de dăruire pentru cei prezenți aici. Istoria Batalionului se identifică prin jertfa militarilor noștri, iar camarazii noștri vor rămâne veșnic în istoria și amintirea noastră” a declarat Locotenent-colonelul Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie „Războieni”.
Batalionul 151 Infanterie a fost înființat la 16 septembrie 1994 și este continuatorul glorioaselor tradiții de luptă ale Batalionului 1 Infanterie din cadrul Regimentul 15 Infanterie „Războieni”, unitate ce are un istoric de peste 140 de ani. În perioada iunie 2003 - ianuarie 2004, Batalionul 151 Infanterie a participat cu un număr de 400 militari la operaţia „Enduring Freedom IV”, în teatrul de operaţii din Afganistan. Totodată, în perioada iunie 2005 - ianuarie 2006, unitatea militară din Tătărași a executat o a doua misiune în Afganistan, în cadrul operaţiei „Enduring Freedom VII”. În perioada 12 iunie 2009 – 31 ianuarie 2010, Batalionul 151 Infanterie a participat cu o companie de infanterie la operația „Task Force Zabul – ISAF III” Lagman/Qalat, în teatrul de operații din Afganistan. Următoarea misiune internaţională a militarilor batalionului a avut loc în perioada august 2013 - februarie 2014. Ultima misiune a fost consemnată tot în teatrul de operaţii din Afganistan, în perioada februarie - august 2017, când „Lupii Negri” au constituit un batalion de protecţie a forţei în cadrul „Resolute Support Mission”.