De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași, alături de un sobor impresionant de preoți și diaconi. Un moment special al slujbei acestui praznic a fost acela când Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ieșit din altar ținând Sfânta Cruce în dreptul frunții, după care a așezat-o pe un analog, sub policandru și a cădit-o, la final Sfânta Cruce fiind scoasă spre închinarea credincioșilor.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură,în care a făcut referire la semnificațiile duhovnicești ale Sfintei Cruci: „Taina Crucii este modul de viață al lui Dumnezeu pe pământ și modul de viață al omului care urcă spre Cer, Crucea este starea firească a creștinului. Crucea este stare duhovnicească, pe care nu o pot mărturisi cu adevărat decât cei care au trăit taina ei, începând cu Domnul Hristos, cu Preacurata Sa Maică, cu Sfinții Apostoli, cu Sfinții Evangheliști, cu Sfinții Mucenici, mărturisitori și pustnici. Din cuvintele lor, care mărturisesc taina Crucii, putem să ne împărtășim și să ne hrănim și sufletele noastre însetate de adevăr. «Cel ce voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie», spune Domnul Hristos. Viața creștinului este o cruce prin urmarea lui Hristos și prin lepădare de sine. Crucea este lauda creștinului, după cum mărturisește Sfântul Apostol Pavel: «Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!». Taina Crucii este puterea lui Dumnezeu, este înțelepciunea lui Dumenzeu, chiar dacă pentru cei care nu se regăsesc în Biserică, ea este sminteală și nebunie.Crucea ca stare duhovnicească este și îmbrățișarea lui Dumnezeu îndreptată către oameni, care așteaptă răspuns de îmbățișare din partea noastră. Spune Sfântul Atanasie al Aexandriei că Mântuitorul a ales să moară pe Cruce cu mâinile întinse, tocmai pentru a cuprinde într-o ultimă îmbrățișare lumea toată, așteptând ca răspuns îmbrățișarea omului”.
Un nou arhimandrit în slujba Bisericii
Bucuria zilei a fost întregită, la finalul Sfintei Liturghii, prin hirotesia întru arhimandrit a părintelui protosinghel Andrei Vinca, de către IPS Teofan, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioşiei sale la această treaptă de slujire în Biserică. Nași la slujba de hirotesie au fost părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, și părintele arhimandrit Arsenie Butnaru, stareţul Mănăstirii Vlădiceni.
La final, credincioșii au primit binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de la soborul slujitor.
Astăzi creștinii sărbătoresc aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie a anului 335. Biserica Ortodoxă a rânduit ca această zi să fie una de post , indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea.