Credincioșii din Parohia Pipirig – Neamț, au primit duminica trecută, 28 iulie 2019, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, ierarhul săvârșind Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. Alături de IPS Ioachim au mai slujit părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dar și părintele Vasile Sandu, fost profesor al Seminarului Teologic de la Neamț și parohul comunității din Pipirig. În cadrul sfintelor slujbe, clericii și credincioșii s-au rugat pentru sufletul vrednicului de pomenire PF Nicodim Munteanu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în perioada 1939-1948, fiu al satului nemțean și ctitorul „Catedralei munților”.
În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Ioachim explică ce înseamnă asemănarea omului cu Dumnezeu și arată că harul se dobândește cu multă osteneală: „Pocăința și rugăciunea sunt căi de redobândire a asemănării cu Dumnezeu. Ce înseamnă asemănarea cu Dumnezeu? A fi ca Dumnezeu, dar nu după ființă, ci după har, pentru faptul că în har suntem mântuiți. Dacă ne curățim de păcate și nu facem nimic nu înseamnă că suntem mântuiți. Încercăm în viața noastră să dobândim harul lui Dumnezeu. Sfântul Serafim de Sarov spune că «voi, toată viața noastră, nu trebuie să faceți nimic decât să dobândim harul». A dobândi harul, această energie necreată a lui Dumnezeu, se face cu osteneală, cu greutate, de aceea viața omului – ne spune Hristos în Sfânta Evanghelie – nu este simplă”.
Spre finalul sfintelor slujbe, părintele paroh Vasile Sandu a rostit un cuvânt de mulțumire, amintind de cel de-al doilea patriarh al României – fiul satului, în contextul Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu: „Așa cum se vede, oricât m-aș strădui, nu pot să-mi ascund emoția când este vorba de Patriarhul Nicodim Munteanu, fiu al acestui sat, născut în urmă cu 155 de ani. Prin voința lui Dumnezeu, am fost binecuvântați ca din această zonă să se ridice din comunitatea noastră – Pipirig – un om ales și slăvit, lumină și îndreptare pentru toți, după cum mărturisea Patriarhul Justinian Marina, Mitropolitul Moldovei în anul 1948”.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire PF Nicodim dar și pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș.
IPS Teofan a sfințit un monument dedicat Patriarhului Nicodim Munteanu
În după-amiaza zilei, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit în un monument ridicat în cinstea Patriarhului Nicodim Munteanu, cel de-al doilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Bustul a fost înălțat chiar în localitatea sa natală, și a fost realizat la inițiativa părintelui paroh Sandu Vasile, cu sprijinul credincioșilor și al consiliului local. Totodată, s-a mers în procesiune până în cimitirul parohial unde IPS Mitropolit Teofan a sfințit casa socială realizată prin implicarea comunității locale.
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1923 - 1950, din dorinţa, cu binecuvântarea şi ajutorul celui de-al doilea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Nicodim Munteanu, fiul acestui sat, împreună cu vrednicii noştri credincioşi enoriaşi. Locaşul de cult a fost zidit din piatră cioplită, din cariera Pipirig, de meşteri italieni şi localnici. A fost pictată cu cheltuiala vrednicului de pomenire Justinian Patriarhul, care este al doilea ctitor, de către un grup de părinţi monahi pictori, în frunte cu părintele Sofian Boghiu, coordonaţi de maestrul Dimitrie Nicolaevici din Bucureşti. Din îndemnul şi cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, bisericii i s-a adăugat pridvorul, tot din piatră cioplită, după proiectul întocmit de arhitectul Nacu al Sfintei Mitropolii a Iașilor. În ultimii ani, cu binecuvântarea IPS Teofan, s-a renovat pictura în întregime, s-a reparat acoperişul bisericii şi s-a intervenit la Sfânta Masă, mărindu-se în conformitate cu dimensiunile Sfântului Altar, placându-se cu piatra din cariera Pipirig. Pentru înfrumuseţarea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” s-au făcut multe sacrificii din partea enoriaşilor care s-au ostenit pentru ca lucrarea să se termine iar locaşul de cult să fie pregătit pentru resfințirea ei, eveniment ce a avut loc la data de 30 august 2014, slujba de târnosire fiind oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Toate lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii s-au realizat prin strădania membrilor Consiliului parohial, a Primăriei Pipirig şi cu cheltuiala, osteneala şi râvna credincioşilor din Pipirig.