În zi de frumoasă prăznuire a Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor și al Centrului Social Pastoral de la parohia noastră, cei mai mici dintre enoriași, membrii Corului „Bucuria”, au primit un dar de mare folos: o sală de activități și o bibliotecă ce îi vor ajuta să cunoască lumea prin lumina Lui Hristos. O rugăciune de mulțumire oficiată de un sobor de preoți, urmată de inaugurarea sălii și a bibliotecii, de cântecele patriotice intonate de copiii coordonați de doamna preoteasă Ioana Lăcrămioara Nemțanu, au bucurat auditoriul.
Slujba de mulțumire a fost oficiată de un sobor de preoți condus de părintele Gheorghe Trofin de la parohia Boiștea, reprezentant al Protopopiatului Târgu Neamț, care i-a felicitat pe cei ce au contribuit la această frumoasă realizare, care își va găsi utilitate dincolo de fastul deschiderii:
Fiecare dintre păstori lasă păstoriților câte ceva din sufletul lor. Ceea ce a încercat și ceea ce a reușit să facă părintele aici este ceea ce numim un program pilot. (…) Veți pleca de aici în lume, unde rugăciunea va fi scumpă dacă nu o căutați. Rugăciunea nu va mai fi ca în liniștea de aici dacă nu veți regăsi un loc ca acesta: cald, cu multe zâmbete și cu multă bucurie, înconjurați de voi între voi și de părintele.
Investiția a fost substanțială și s-a realizat cu ajutorul unor fundaţii care au oferit resursele necesare amenajării spaţiilor destinate activităţilor cu tinerii. Fundaţiile „Altex”, „Autonom” şi „Caravana Zâmbetelor” au făcut ca visul să se împlinească şi suntem recunoscători pentru bucuria pe care au adus-o copiilor. Domnul Gheorghe Savatin, reprezentantul Fundaţiei „Caravana Zâmbetelor” a descris parcursul lucrărilor şi a exprimat sentimentul de solidaritate faţă de părintele, pe care l-a văzut preocupat de copiii pentru care a vrut să facă mai multe:
Părintele m-a căutat, eu am apelat la oamenii cu suflet mare, care şi-au unit forţele şi împreună am reuşit să facem o parte din ceea ce se vede aici.
Primăria comunei a fost reprezentată la întâlnire de domnul viceprimar Cristian Apostol, care s-a bucurat de invitație și a declarat:
Am urmărit atent acest șantier pe care l-ați început aici. Acum văd că se apropie de final și că este foarte frumos. Vă felicit pe dumneavoastră, părinte, pe doamna preoteasă și pe ceilalți implicați în proiectele pe care le derulați. Observ că ați făcut foarte multe, că v-a ajutat Bunul Dumnezeu și Sfânta Cuvioasă Parascheva să faceți lucruri frumoase și în biserică și în Centrul Social. Începând de astăzi se pare că această parohie nu mai are doar un singur ocrotitor, ci se alătură și Sfântul Stelian pe care azi îl prăznuim. Mă rog și eu Bunului Dumnezeu să aibă grijă de copii, de părinți, de mame, iar dumneavoastră și doamnei preotese să vă dea Dumnezeu putere să duceți la bun sfârșit ceea ce ați început și să stați în parohia şi în comuna noastră cât mai mulți ani!
Pentru că cei mai mulţi dintre membrii Corului „Bucuria”, cei mai mici dintre enoriaşii parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva, Țolici, sunt elevi ai şcolilor din comuna Petricani, le-a fost alături domnul director, profesor Ionuţ Rotaru, care s-a bucurat de invitaţie şi de revenirea în comunitatea bisericii noastre:
Iată, se revine la o paradigmă străveche. Se pare că părintele vrea, în entuziasmul Sfinției Sale, să reîntoarcă școala de acolo de unde a plecat. Știm cu toții că școala a plecat din tinda bisericii. Deși este doar o mică sală de clasă, aici este începutul care promite mult, pentru că părintele este dedicat cauzelor înalte, nu abandonează și nu se sperie de provocările pe care viața i le pune înainte.
Domnul Rotaru a mulțumit celor care au contribuit la această realizare și promite că va crea o legătură frumoasă și continuă a școlii cu biserica.
O prietenă a copiilor din parohie este doamna Liliana Roibu, scriitor, interpret și profesor, care a avut mai multe colaborări cu tinerii noștri. Cuvintele foarte frumoase adresate lor și familiei părintelui sunt motivante și generatoare de alte și utile energii care să unească, să aducă împreună nu doar fizic, ci mai ales sufletește pe cei care îl iubesc pe Dumnezeu. Pasiunea doamnei Roibu este sursă concretă de inspirație pentru copiii care așteaptă îndemnuri și încrederea celor mari:
Am avut plăcerea să cunosc acești copii, am urmărit evoluția voastră și vreau să vă felicit. Elevii sunt foarte talentați și aplecați nu doar spre a face ceva frumos și util să lase după ei, ci aplecați și la cel de aproape. Sunteți minunați, am fost între voi și pot să spun acest lucru. Din mintea voastră, din inima voastră ies minuni care înfloresc. Biserica, tradiția, școala, familia sunt entități care puse ca zalele într-un lanț nu trebuie să se rupă. Din partea ASCIOR Piatra Neamț, al cărei președinte sunt, fondată de inginerul și poetul Nicolae Mușat, ofer acte de recunoștință pentru contribuția la promovarea vieții sociale, cultural, la ridicarea neamului prin credință, cunoaștere și cultură.
Doamna Roibu a dăruit aceste diplome părintelui paroh, profesoarei Ioana Nemțanu, coordonatoarea grupului de copii, reprezentantului Fundației „Caravana Zâmbetelor” și membrilor Corului „Bucuria”.
Copiii au interpretat un colaj de cântece patriotice și au recitat câteva versuri pentru auditoriul prezent. Părintele Andrei Stan de la parohia Rădeni a adresat cuvinte pline de înțelepciune:
Mă gândeam la cuvântul rostit de o femeie din popor: Fericit este pântecele care te-a purtat și sânii la care ai supt, dar Mântuitorul a spus: cu adevărat așa este, dar fericiți sunt cei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl împlinesc pe el. așadar, dacă vom face toate acestea, vom fi pe calea cea dreaptă și bună. Până la urmă, mai fericit este a da decât a primi.
Enoriașii și prietenii parohiei se vor bucura de această frumoasă realizare, pentru care aducem mulțumire Bunului Dumnezeu.
(Preot paroh Ioan Nemțanu)