Ziua liturgică a debutat cu Slujba Privegherii în cinstea „Înălțarii Domnului”, urmând ca joi, 2 iunie, credincioșii prezenți să participe la Sfânta Liturghie. Sub protia Părintelui Arhim. Teodosie Pleșca, Starețul Mănăstirii Zosin, județul Neamț au slujit Protosinghelul Siluan Antoci, Starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce”, Protos. Vichentie Pătatu, egumenul Schitului Țibucani, Ierom. Dionisie Vasile, slujitor al Schitului Țibucani și pr. Silviu Bozariu, slujitor al Mănăstirii „Sfânta Cruce”. După împreuna-rugăciune, au fost organizate ample manifestări liturgice și cultural-artistice în curtea mănăstirii, la monumentul eroilor. Preoții slujitori, oficialitațile locale, credincioși și copii din cadrul școlii „Mama Olga” au participat la slujba parastasului pentru eroii de pe meleagurile satului Brusturi. După slujba de pomenire s-au depus coroane de către Primăria Comunei Brusturi, Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, sucursala Suceava, precum și reprezentați ai Asociației „Mama Olga”.
Evocarea semnificației zilei eroilor s-a încheiat cu un program de cântece și poezie în cinstea eroilor căzuți pe linia frontului în pădurea nemțeană, oferit de către copilașii care fac parte din cadrul școlii „Mama Olga”, precum și de elevi ai Școlii Gimnaziale Brusturi
În cuvântul de final, părintele stareț Siluan Antoci a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru rugăciune și a subliniat importanța evocării eroilor neamului românesc ca act de cultură a sufletului, de comuniune și continuitate între generații. De asemenea, părintele stareț a reamintit că actuala mănăstire nemțeană se află pe locul în care au murit peste 14.000 de soldați români, ruși și germani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o singură noapte.
Școala din tinda Bisericii
Totodată, Ziua Eroilor a reprezentat o premieră pentru Școala „Mama Olga”, fiind prima apariție în public a copiilor angrenați în aceste activități. Școala „Mama Olga” reprezintă un proiect al Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci”, fiind apărut la inițiativa Părintelui Stareț, Protosinghelul Siluan Antoci, iar de coordonarea activităților asigurându-se profesorul pentru învățământul primar Irina Lișman. Școala „Mama Olga” își propune să fie un centru educațional, activitarea de bază fiind formată activități extracurriculare, prin care să se asigure dezvoltare durabilă, autentic creștină a fiecărui copil. Potențialul creativ al fiecărui copil este valorificat, pus în evidență de activitățile desfășurate, în felul acesta copiii devenind modele pentru viitorii adulți încrezători, disciplinați și ancorați în educația creștină promovată de Biserică. (Pr. Silviu Bozariu)