Timp de cinci zile, orașul Iași va fi gazda unor interpreți, cercetători și formații corale de renume internațional din Sfântul Munte Athos, Grecia, Cipru, Liban, Siria, Statele Unite ale Americii și România. În contextul pandemic actual, organizatorii evenimentului propun publicului o ediție în format hibrid. Astfel, corurile din străinătate vor participa la aceasta ediție prin intermediul unor materiale digitale special realizate la care vor avea acces atât spectatorii din sălile de evenimente, cât și publicul din online.
Primul concert al festivalului va avea loc joi, 30 septembrie, în Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Invitații evenimentului sunt: Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera (România), Ansamblul „Cappella Romana” (SUA), Corul „Sfântul Romanos” din Beirut (Liban), drd. Ammar Awad (Siria), Ribale Wehbe (Liban) și Anamaria Maranda.
În contextul dedicării ediției de anul acesta monahismului ortodox, concertul va fi deschis de Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera. Corul a luat ființă în anul 1999 ca o dorință a maicilor de a-și împlini o datorie de suflet și deopotrivă de conștiință, față de toți cei ce cu drag și râvnă au început să ia parte la slujbele din cadrul mănăstirii. Din activitatea Grupului Psaltic al Mănăstirii Nera, putem menționa faptul că a înregistrat până în prezent următoarele albume: Dumnezeiasca Liturghie a sfântului Ioan Gură de Aur, Paraclisul Sfintei Treimi, iar în anul 2016, Paraclisul Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, în urma obținerii Marelui Premiu la Concursul de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, ediția a opta, din anul 2015.
Aflat la cea de-a doua participare în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, Ansamblul „Cappella Romana” va fi de această dată alături de publicul evenimentului prin intermediul unei înregistrări, cu un repertoriu deosebit, ce va cuprinde fragmente din Slujba Sfântului Benedict de Nursia, rod al cercetării manuscriselor Mănăstirii Grottaferrata, de către membrii ansamblului. Grupul a fost fondat în 1991, de către prof. univ. dr. Alexander Lingas. Variabil ca număr de membri și structură în funcție de cerințele repertoriului, „Cappella Romana” este un cor din Statele Unite ale Americii, unde susține concerte în special în Portland (Oregon) și Seattle (Washinghton). De asemenea, ansamblul organizează turnee regulate în Europa și America de Nord, fiind găzduit de locații sau evenimente culturale precum Metropolitan Museum of Art, St. Paul’s Cathedral din Londra, Pontificio Instituto Orientale din Roma, Sacred Music Festival of Patmos, University of Oxford, Princeton University și Yale University.
De asemenea, Corul „Sf. Romanos” din Beirut va participa la eveniment prin intermediul unei înregistrări pregătite special pentru această ediție. Membrii Corului sunt absolvenți ai Școlii de Muzică Bisericească „Sf. Romanos” a Arhiepiscopiei ortodoxe de Beirut, aflați sub îndrumarea părintelui Romanos Joubran, dirijorul corului și conducătorul școlii. Activitatea Corului „Sf. Romanos” din Beirut include înregistrarea a numeroase CD-uri, dar și participări internaționale în țări precum Grecia și Statele Unite ale Americii.
Alături de formațiile corale menționate, pe scena festivalului, vor concerta și soliștii Ammar Awad din Siria (doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași), Ribale Wehbe din Liban și Anamaria Maranda (solistă câștigătoare a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică - Categoria B).
Mai multe detalii despre programul complet al festivalului și invitații evenimentului pot fi aflate accesând pagina de Facebook Iasi Byzantine Music Festival și pe site-ul web al organizatorilor www.ibmf.ro.