Ceremonia de decernare a titlului a avut loc miercuri, 10 noiembrie 2022, începând cu ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. La eveniment au participat IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, d-l Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru loan Cuza” din lași, Prof. Univ. Dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, Președintele Senatului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Au mai luat parte, de asemenea, Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Pr. Prof. Dr. Ioan Teșu, prodecanul aceleiași instituții de învățământ, alături de cadre didactice, dar și de studenți ai prestigioasei facultăți ieșene.
După mesajul rectorului UAIC a urmat „Laudatio”, susținut de către Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan care, conform uzanțelor academice, care a prezentat activitatea academică și spirituală a părintelui Marc-Antoine:
„Încercarea de a alcătui un cuvânt care să reflecte înalta personalitate şi bogata activitate ştiinţiflcă și spirituală a Părintelui Costa de Beauregard este una dificilă. Și aceasta pentru cel puţin două aspecte fundamentale: pe de o parte bogăţia şi profunzimea gândirii sale, cuprinsă în operele alcătuite și publicate în spaţiul teologic francez, dar și românesc, în limba franceză sau în limba română; iar pe de altă parte, datorită calităţilor umane, morale și duhovnicești, care îi împodobesc viaţa şi caracterul, între care se remarcă discreția sau, în limbajul Sfinţilor Părinţi, pe care Sfinţia Sa îi iubește și al căror exemplu sublirn de viaţă urmează – smerenia. Lucrările sau articolele în care este prezentată activitatea Sfinţiei Sale, atât în spațiul francez, dar şi în cel românesc, nu sunt extrem de bogate în detalii, nu din lipsa lor, ci din discreția autorului. Sunt, însă, esențiale, pentru a putea distinge contribuţia sa teologică şi valoarea deosebită a acesteia. […] Într-o caracterizare generală, teologia Părintelui Marc-Antoine Costa de Beauregard poate fi considerată a fi o teologie a culmilor dogmatice si a profunzimilor duhovniceşti, a trăirii, slujirii şi dăruirii, în dialog cu lumea si cu omul contemporan. Ea este valoroasă şi relevantă pentru spaţiul academic şi spiritual, din mai multe perspective: 1) prin geneza acesteia sau forrnarea teologică a Părintelui Marc-Antoine Costa de Beauregard, alături de teologi de marcă şi duhovnici îmbunătăţiţi ai veacului al XX-lea; 2) prin bogăţia, varietatea şi profunzimea temelor abordate, ca răspuns la provocările lumii contemporane; şi 3) datorită legăturii dintre opera şi viaţa morală şi duhovnicească înaltă a autorului ei, model de mărturisire a credinţei creştine”.
La final, Părintele Marc-Antoine a mulțumit conducerii „Alexandru loan Cuza” și Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” pentru această înaltă distincţie:
„Cu uimire și cu emoție am aflat că Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași dorește să îmi acorde acest titlu. Ascult cu sfială laudele aduse și mi se par cuvenite altora, mai degrabă, decât mie. Primesc aceste cuvinte cu recunoștință și simplitate, ca semn al fraternității noastre în dreapta credință, al solidarității noastre creștin-ortodoxe în mijlocul suferinței lumii. Accept cu recunoștință primirea în rândul colegilor facultății dumneavoastră, căci acest titlu mă înscrie în familia tuturor celor care de atâtea secole au mărturisit credința și gândirea ortodoxă în inima Europei. Iar mărturisirea aceasta este de actualitate cu atât mai mult astăzi. Dumnezeu m-a inspirat să vă împărtășesc o perspectivă care îmi este dragă, sperând să contribui la bucuria dumneavoastră teologică”, a transmis Părintele Marc-Antoine, continuând prelegerea sa cu o prezentare a învățăturii părintelui Stăniloae despre implicațiile unirii ipostatice.
Născut romano-catolic, convertit la ortodoxie
Născut și crescut într-o familie romano-catolică, în data de 11 mai 1947, părintele Marc-Antoine a cunoscut Ortodoxia la o vârstă înaintată, prima vizită în Romania făcând-o prin anii 1972-1973, când, împreună cu soția, a îmbrățișat credința și Biserica Ortodoxă Română. Limba română a învățat-o părintele petrecând timpul în biserică și citind cărți duhovnicești în limba română.
După ce s-a întâlnit cu vrednicul de pomenire Patriarh Justinian, de la care a luat și binecuvântare, fiind impresionat de credința poporului român și de viața monahală autentică, Părintele Marc-Antoine a petrecut o vreme însemnată în Mănăstirea Antim.
Părintele Marc-Antoine a fost hirotonit preot, în Biserica Ortodoxă Română, în anul 1977. Astfel, ani buni, Părintele Marc-Antoine putea fi văzut slujind ca preot, la Mănăstirea Antim, alături de duhovnicul său, părintele Sofian Boghiu.
Ucenic al părintelui profesor Dumitru Stăniloae
Părintele Marc-Antoine a petrecut o lună de zile, împreuna cu părintele Dumitru Stăniloae, la Mănăstirea Cernica. În urma convorbirilor avute cu marele teolog român, Părintele Marc-Antoine a scris o cărticică deosebită, publicată mai întâi la Paris, în anii 1984 și 1993, sub titlul „Îndrăznește să înțelegi că te iubesc", iar mai apoi la Sibiu, în anul 1995, sub titlul „Mica dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica".
Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard a urmat studii de limbi clasice, apoi, în anul 1983, a devenit doctor în istoria Bizanțului. Între anii 1980-1990, a urmat studii de teologie ortodoxă, sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae. Și-a susținut lucrarea de doctorat, în teologie dogmatică, la Institutul Teologic Sfântul Serghie, din Paris, în data de 27 aprilie 2010. Este consilier al Mitropolitului Iosif, pe probleme de comunicare și media. Se îngrijește de editarea operei Sfântului Maxim Mărturisitorul.
Preot ortodox de peste 40 de ani, în Biserica Ortodoxă Română, profesor universitar de limbi clasice, Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este preot paroh al parohiei ortodoxe francofone „Saint Germain ti Saint Cloud", din Louveciennes, în apropierea Parisului. Totodată, clericul este profesor al Centrului de Studii și de Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris, unde este și responsabil al direcției de Studii Patristice „Maxim Mărturisitorul”.