Pelerinii şi-au îndreptat şi anul acesta paşii către Mănăstirea Vorona, care şi-a serbat principalul hram ieri, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Slujba solemnă a Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Ioan Harpa, exarh al mănăstirilor din Botoşani, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoşani, precum şi clerici din Patriarhia Alexandriei, participanţi la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi, desfăşurată în perioada 1-4 septembrie la Iaşi. La hramul vechii aşezări monahale botoşănene au participat şi autorităţi locale şi centrale.
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a vorbit despre chemarea pe care Biserica o adresează tuturor: aceea de a asculta şi a urma cuvântul Mântuitorului Hristos, precum şi de a fi stăruitori în rugăciune, precum a fost Preasfânta Născătoare de Dumnezeu: „Să avem putere a privi chipul cel minunat al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi să primim de acolo, cei din mănăstire, putere de smerenie, de ascultare, iar cei din lume, atenţie la familia proprie şi la slujirea pentru cei din lume. Privind la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi ştiind-o pe Ea continuă şi neîncetată rugătoare către Dumnezeu, să ne aducem aminte şi să ne deschidem spre acest mare adevăr, anume că nu poate fi creştin ortodox adevărat decât cel care încearcă - uneori şi cu uitări şi căderi - să aibă gândul la Dumnezeu cât mai des în viaţa lui. Multă lumină, multă încredere, mult curaj, mult spor, primim prin rugăciunile Maicii Domnului dacă noi ne aducem aminte de Dumnezeu şi stăm în stare de prezenţă în faţa Lui“.
Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale, precum şi în cele trei sfinte locaşuri: Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“.
Hramul Mănăstirii Vorona s-a încheiat cu o agapă, oferită credincioşilor prin grija stavroforei Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona.
Mănăstirea Vorona este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe teritoriul comunei Vorona din judeţul Botoşani. Este amplasată în mijlocul unei păduri, aflată la o distanţă de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Botoşani din anul 2004.